TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Menesson, Jean François Georges "Henri"

Geboortedatum:
24 juli 1916
Overlijdensdatum:
29 maart 1945 (KZ Flossenburg)
Dienstnummer:
183054
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Jean Menneson kreeg de SOE schuilnaam James Francis Menzies.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd op 22 maart 1942 in Frankrijk aan land gezet met als taak propaganda en inlichtingen in zuid Frankrijk en gedurende vijf dagen na zijn aankomst kon hij geen contact maken met degene die hem had moeten ontvangen. Door zijn bekwaamheden en diplomatie verkreeg hij een belangrijke positie in het Secoura National in het departement Rhône waardoor hij uitstekende gelegenheden kreeg zijn taak uit te voeren. Hij reisde veel en verbleef enige tijd in Vichy van waaruit hij belangrijke inlichtingen naar Londen seinde.
Hij werd achtervolgd door de Gestapo, uiteindelijk in juni 1943 gearresteerd en weerstond wrede verhoren en martelingen met opmerkelijke moed en kalmte. In juli 1943 ontnapte hij uit de gevangenis en keerde via Spanje naar Engeland terug. Hij meldde zich vrijwillig voor meer werk in Frankrijk en vertrok in november 1943 per vliegtuig. Hij werd kort na zijn aankomst gearresteerd en in Fresnes gevangen gezet waar hij werd gemarteld zonder de namen van zijn medewerkers prijs te geven.
Deze officier toonde opmerkelijke moed door vrijwillig naar Frankrijk terug te keren hoewel hij goed bekend stond bij de Gestapo.
Er wordt geadviseerd hem te benoemen tot Lid in de Order of the British Empire (Military Division).
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 20.7.45.
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
16 januari 1946
Croix de Guerre (1939-1945)
Aanbeveling:
Deze Britse officier meldde zich als vrijwilliger voor speciale missies in bezet gebied en kwam op 22 maart 1942, na een reis per felouca vanuit Gibraltar aan op de zuidwest kust van Frankrijk. Omdat hij geen contact kon maken met de organisatie die hem moest opvangen, zwierf hij vijf dagen lang zonder voedsel door het land. Dank zij zijn koelboedigheid, zijn houding en zijn scherpte slaagde hij erin zich op een belangrijke post bij een staatsorganisatie te laten benoemen en als zodanig maakte hij belangrijke reizen door zuidwest Frankrijk en bleef een tijd in Vichy van waaruit hij belangrijke informatie verzoind.
Hij werd gezocht door de Gestapo, gearresteerd, langdurig verhoord en gemarteld maar hij weigerde te praten en slaagde erin te ontsnappen en Engeland te bereiken.
Hij meldde zich nogmaals voor een missie in Frankrijk, werd daar per Lysander heen gevlogen maar direct na zijn aankomst gearresteerd, gevangen gezet in Fresnes en gemarteld. Hij weerstond het lijden, gaf de vijand geen enkele aanwijzing over de organisatie van het verzet en bewees daarmee opmerkelikjke moed en zelf opoffering te bezitten. Ten tijde van de Geallieerde landingen werd hij naar Duitsland gedeporteerd.
Parijs 16 januari 1946. Getekend: De Gaulle

Met Palm.

Bronnen

Foto