TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Baas, Cornelis (Cees)

Geboortedatum:
13 december 1915 (Den Haag, Nederland)
Overlijdensdatum:
6 december 1995 (Wollongong/New South Wales, Australië)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig Sergeant
Eenheid:
Wapen der Infanterie, Koninklijke Landmacht
Toegekend op:
24 juni 1950
Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door in de vroege morgen van 10 Mei 1940 na de vijandelijke aanval op ROTTERDAM als commandant van een patrouille het stratencomplex ten Zuid-Oosten van het Beursstation te verkennen, waarbij hij, tengevolge van vijandelijk vuur er niet in slaagde tot in het Witte Huis door te dringen, van een Assurantiekantoor aan de Noordzijde van de Wijnhaven de spoorbaan onder vuur deed nemen, om deze spoorbaan gedeeltelijk van vijanden te zuiveren.
Daarna opnieuw met twee soldaten een poging te wagen het Witte Huis te bezetten, waarbij een soldaat sneuvelde en de tweede soldaat zwaar werd gewond.
Voorts door, nadat de door hem gevraagde versterking was aangekomer en hij aan de commandant daarvan het commando had overgegeven, een waardevol rapport uit te brengen over ’s vijands opstellingen in het bruggenhoofd te Noorden de beide bruggen over de Nieuwe Maas.
Tenslotte door op 12 Mei 1940 als commandant van een patrouille met opdracht na te gaan of de vijand zich nog onder het spoorwegviaduct nabij de Wijnhaven ophield, een vijandelijk scherpschutter, die zich onder de ijzeren platen van de baan van het viaduct bevond, onschadelijk te maken.

K.B. nr 11
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto