TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Balkom, van, P.J.

Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Burger
Eenheid:
x, Nederlands Verzet
Toegekend op:
21 december 1949
"Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk gediend door in Juni 1944 als medewerker toe te treden tot een belangrijke inlichtingengroep op militair gebied in bezet Nederland, welke groep hij tevoren reeds diensten had bewezen.
In het bijzonder door, geheel alleen belast zijnde een radiopost in de Biesbosch te beveiligen, deze opdracht met gevaar voor zijn leven goed uit te voeren.
Voorts door enige malen bij vijandelijke razzia’s de radiotelegrafisten van de post in veiligheid te brengen. Zodoende er in belangrijke mate toe bij te dragen, dat deze post gedurende de maanden Juni, Juli en Augustus 1944 de verbinding met Londen kon onderhouden.
Voorts door na de bevrijding van Zuid-Nederland in November 1944 enige malen tot de vaste wal van Noord-Brabant door weten te dringen en zich te belasten met opdrachten om nieuwe veilige waterwegen voor overbrengers door de Biesbosch te zoeken."

K.B. nr 21
Kruis van Verdienste (KV)

Bronnen

Foto