TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bergh, van den, J.G.

Geboortedatum:
16 mei 1912
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Tijdelijke Kapitein
Eenheid:
No. 47 Royal Marine Commando, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
12 mei 1951
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door, na zich reeds in 1942 geheel vrijwillig te hebben gemeld voor indeling bij een Brits zogenaamd “Commando” of ander onderdeel:
1e: na op 17 September 1944 nabij NIJMEGEN per zweefvliegtuig te zijn geland, tot 8 October daaraanvolgende als gids en contactman met de Binnenlandse Strijdkrachten op te treden bij de 82 American Airborne Division, in welke functie hij meerdere malen in actie was.
2e: op 1 November daaraanvolgende als ondercommandant van de Nederlandse sectie van No. 47 Royal Marine Commando onder zwaar vijandelijk vuur te WEST-KAPELLE te landen en op 2 en 3 November gedurende de acties op het eiland WALCHEREN herhaalde malen de onder hem gestelde commando’s op onverschrokken wijze ten aanval te leiden en in het bijzonder bij een aanval op de batterijen bij DISHOEK in de namiddag van 2 November diep in de krachtig door de vijand verdedigde stelling door te dringen.
Tenslotte door op 3 November d.a.v. deel te nemen aan het bestormen van de laatste vijandelijke versterking nabij ZOUTELANDE en toen hem, nadat deze versterking was genomen, bleek dat velen door van zeer nabij inslaand vijandelijk mortiervuur gewond waren achtergebleven, een zwaargewonde meer achterwaards te brengen."

K.B. nr. 29
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto