TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Berghuis, J. "Ome Jan"

Geboortedatum:
19 mei 1903
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig korporaal
Eenheid:
Raad van Verzet in het Koninkrijk der Nederlanden (R.V.V.), Nederlands Verzet
Toegekend op:
20 januari 1953
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door van het eerste tot het laatste uur van de bezettingsjaren (1940-1945) actief bezig te zijn met het bedenken en uitvoeren van pogingen tot sabotage op de weg en aan het spoorwegnet, met de zorg voor ontsnapte geallieerde krijgsgevangenen en leden van vliegtuigbemanningen, die vervolgens werden verder gestuurd, alsmede met het clandestien verkrijgen van wapenen, desnoods met gebruik van geweld.
Hij leidde een groep medewerkers, die onder zijn schuilnaam van “Ome Jan” opereerden, en vooral in het laatste jaar van de bezetting nacht aan nacht in touw waren om sabotage te plegen of om geallieerde militairen te redden indien er een vliegtuig was neergeschoten.
Hij opereerde op eigen gezag, doch nadat hij in contact was gekomen met de R.V.V. (Raad van Verzet) ook in samenwerking met en op aanwijzing van deze.
Vele malen is hij door koelbloedig en beheerst optreden aan de dood ontsnapt."

K.B. nr. 17
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto