TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Neres, Raymond Philip Pelham

Dienstnummer:
254193
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Raymond Neres werkte voor de sectie DF, de geheime verbindingssectie van de SOE. Het doel was een keten van veilige onderkomens op te zetten tussen België en de Spaanse grens om neergeschoten Geallieerde vliegers, politici en andere mensen te verbergen en te vervoeren die zich bij de Geallieerden buiten bezet Europa wensten te voegen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
DF Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd op 19 februari 1943 boven Amberieu afgeworpen om de leiding over een ontsnappingsorganisatie over te nemen en in het bijzonder om het aantal ontsnappingsroutes vanuit zuid Frankrijk naar Spanje uit te breiden.
Bij aankomst ontdekte hij dat een van zijn contacten door de Gestapo was gearresteerd. Desondanks slaagde hij erin de nodige contacten te leggen en in de volgende maanden rekruteerde hij veel helpers, legde de basis voor een ontsnappingsroute en was verantwoordelijk voor de ontsnapping van een aantal Geallieerde vliegers en agenten. Op 17 mei werd hij door de Gestapo gearresteerd omdat hij vanwege zijn leeftijd in aanmerking kwam voor tewerkstelling in Duitsland. Hij zat zeven weken onder bijzonder slechte omstandigheden in de gevangenis in Biarritz en later in Bordeaux. Hij werd behandeld als gijzelaar en onderging zeven verhoren.
Hij hield het hoofd koel en door vast te houden aan zijn dekmantel bereikte hij dat hij werd vrijgelaten. Captain Neres was nu een zieke man, had 12 kilo aan gewicht verloren en wandelde 54 kilometer naar Langon op weg naar zijn hoofdkwartier in Annecy.
Na een herstel van vier weken pakte hij zijn werk weer op en verbeterde de ontsnappingsroutes naar Spanje die hij eerder zelf had opgezet.
Hij kwam in oktober 1943 in Spanje aan, werd in november door de Spaanse autoriteiten gearresteerd maar ontsnapte uit de gevangenis en ging door naar Portugal.
Ter erkenning van de moed van deze officier en zijn plichtsbesef wordt geadviseerd hem te benoemen tot Lid in de Order of the British Empire.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 3 augustus 1945.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto