TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mompezat, Roger Georges

Geboortedatum:
3 april 1899 (Bordeaux, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
21 maart 1958 (Toulouse, Frankrijk)
Dienstnummer:
322814
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Nadat hij enige tijd voor het verzet in zuidwest Frankrijk had gewerkt, ging deze officier eind 1943 over naar een door Britten geleid netwerk in de regio Toulouse-Carcassone. Hij speelde een grote rol bij het opzetten van een Corps Franc in het gebied Montagne Noire. Dit bleek een van de meest capabele en onbevreesde guerillagroepen in het zuiden van Frankrijk en had een uitstekende staat van dienst in gevechten tegen de vijand, zowel voor als na D-Day.
Mompezat leidde zelf een aantal gevechten tegen de Duitsers en toonde opmerkelijke dapperheid. Op 23 april 1944 werd het Corps Franc de la Montagne Noire door een sterk Duits detachement aangevallen en met zware verliezen teruggeslagen. Na D-Day werden diverse kleine steden bevrijd. De spoorlijn tussen Parijs en Toulouse werd permanent verbroken en er werden wijd verspreide storende activiteiten ondernomen tegen Duitse garnizoenen en konvooien in het gebied.
Opmerkelijke acties waarin Mompezat een grote rol speelde waren op 16 juni bij Les Rousses waar een Duitse colonne van 1.000 man werd aangevallen en 47 ervan gedood; op 30 juni bij Saissac waar negen Duitsers werden gedood en een aantal voertuigen buitgemaakt en op 20 augustus bij St. Pons waar 50 Duitsers werden gedood en 20 gevangen genomen. Bij een andere gelegenheid, op 20 juli werd het Corps door een vijandelijke troepenmacht van 1.500 man met vliegtuigen, artillerie en tanks aangevallen. Tijdens dit gevecht werden twee vijandelijke toestellen neergehaald en 50 Duitsers gedood.
Wegens zijn opmerkelijke moed in de strijd en zijn onwankelbare plichtsbesef wordt geadviseerd deze officier te onderscheiden met het Military Cross.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 3 augustus 1945.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
20 januari 1946
l' Ordre de la Libération
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
20 januari 1946
Médaille de la Résistance Française

Bronnen

Foto