TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rafferty, Brian Dominc

Geboortedatum:
1 september 1919
Overlijdensdatum:
29 maart 1945 (KZ Flossenburg)
Begraven op:
Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
Dienstnummer:
129641
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd in september 1942 boven Frankrijk gedropt als assistent van een organisator in de regio Clermont-Ferrand. Zijn chef werd kort na zijn aankomst gearresteerd en Rafferty werd bijna gepakt. Ondanks de gevaren veroorzaakt door dit incident ging hij alleen door en vormde een aantal sbotagegroepen, niet alleen in het gebied rond Clermont-Ferrand maar ook verder naar het oosten in de Jura.
Ondanks grote activiteit van de Gestapo reisde Rafferty veel om het contact te onderhouden tussen de diverse groepen in zijn gebied en leidde een aantal ontvangsten waardoor zijn organisatie werd bewapend. Onder de talloze sbotageacties die hij uitvoerde was een geslaagde aanval op de bandenfabriek van Michelin in Clermont-Ferrand met als resultaat de vernietiging van een grote hoeveelheid banden in een periode waarin het tekort aan rubber voor de Duitsers bijzonder nijpend was.
Deze officier werd in juni 1943 door de Gestapo gearresteerd toen hij een poging deed een van zijn Franse luitenants uit de gevangenis te bevrijden. Zijn groepen in het Massif Central en in de Jura overleefden zijn arrestatie en nadat die door een andere organisate waren overgenomen, groeiden die uit tot een van de meest succesvolle groepen in Frankrijk. Een rapport dat ontvangen werd na zijn arrestatie uit de gevangenis waar hij vastzat, meldde dat hij als gevolg van behandeling door de Gestapo "in ellendige omstandigheden verkeerde met een gebroken arm en onherkenbaar verminkt" maar dat zijn moreel uitstekend was en dat hij geweigerd had enige informatie prijs te geven.
Deze loyale en dappere officier leverde een belangrijke bijdrage aan de organisatie van het Franse verzet en verdient grote lof voor zijn moed en plichtsbesef. Er wordt geadviseerd hem te onderscheiden met het Military Cross.
Na het opstellen van deze aanbeveling is ons medegedeeld dat Captain Rafferty in handen van de vijand is overleden op 29 maart 1945.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 3 augustus, 1945.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
16 januari 1946
Croix de Guerre (1939-1945)

Bronnen

Foto