TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Geerinckx, Maria Josephina (Fientje)

Geboortedatum:
13 april 1886 (Geel-Stelen, België)
Overlijdensdatum:
29 november 1951 (Geel, België)
Begraven op:
Belgische Graven Oudstrijders Geel
Nationaliteit:
Belgische (1830-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie


"Meer dan wie dan ook in Geel droeg ze de last en beproeving van twee opeenvolgende wereldoorlogen. Tijdens de oorlog 1914-18 woonde ze aan de kruising van de straten Molseweg en Meerhoutseweg, in de herberg "Het Punt". Samen met haar man was ze actief in een vertakt spionagesysteem voor de geallieerde troepen. Haar man werd gevangengenomen en ter dood veroordeeld. De wapenstilstand verhinderd zijn executie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd haar zoon Jozef krijgsgevangen genomen en overleed in een kamp (Stalag VIII) in Görlitz (Polen). Haar andere zoon Gerebernus stierf door marteling in het concentratiekamp Buchenwald.

Ondanks deze tegenslagen in haar leven, zette ze actief haar verzetsdaden voort, samen met haar jongste zoon Remy. Ze groeide uit tot een belangrijke tussenliggende schakel in de vluchtroute van neergeschoten piloten. Ze vonden een veilig onderkomen in haar kelder, naast de zagerij aan de Passtraat.

Voor hun moed kregen de moeder en zoon een erediploma.

Op haar overlijdensbericht stonden de volgende woorden:
"Ze toonde een stevige ziel en haar hart was gevuld met moed.
Ze deed alles voor het land waar ze geboren was ...

Na het einde van WOII heeft toenmalig minister Paul Henri Spaak bij Fien Geerinckx thuis, a.d. Pas in Geel, persoonlijk zijn erkentelijkheid komen betuigen voor haar heldendaden.

Bovendien kreeg zij toen al (1945) als een v.d. eerste vrouwen in België stemrecht. Het algemeen stemrecht voor vrouwen in ons land werd immers pas in 1948 ingevoerd. Deze opmerkelijke erkenning accentueert hoe groot de verdienste en de vaderlandsliefde van dit kranige Geelse huismoedertje was.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met gouden streep
Ridder in de Orde van Leopold II
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met bronzen palm
Croix de Guerre 1940

Bronnen

  • Foto 1: Walter Thijs
  • - Herdenkingspaneel Gemeentelijke Begraafplaats St. Dimpna in Geel
    - Walter Thijs

Foto