TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Menzies, James Stuart Scott

Geboortedatum:
1 juni 1919 (Ecclesall, Bierlow/Yorkshire, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
2363352
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Company Quartermaster-Sergeant
Eenheid:
Jedburgh, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
19 juli 1945
Aanbeveling:
C.Q.M.S. Menzies was de radioman van een van de meest succesvolle teams voor bijzondere operaties die in Frankrijk actief waren. Hij sprong op 10 augustus 1944 in uniform af boven de regio Indre et Loire.
Gedurende de periode waarin hij in het veld was, voerde hij alle hem toegewezen taken uit met de hoogste moed, efficiëncy en opgewektheid waarmee hij de waardering en het respect won van alle leden van het verzet waarmee hij in contact kwam.
Bij voorbeeld bij een gelegenheid toen beide officeren van zijn team weg waren, raakte de F.F.I. in gevecht met Duitsers op ongeveer 200 meter van zijn post bij Les ?usseaux. Onder zwaar vuur bracht Menzies alle codes en apparatuur in veiligheid toen hij zich realiseerde dat zijn post elk moment onder de voet gelopen kon worden.
Zonder de communicatie, verzekerd door het plichtsbesef van deze officier zou de primaire taak van de missie waaraan hij was toegevoegd — contact met verzetsgroepen in het veld — niet met succes zijn uitgevoerd. Er wordt geadviseerd hem te onderscheiden met de Military Medal.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 6/8/45.
Military Medal (MM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Company Quartermaster-Sergeant
Eenheid:
Jedburgh, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Mentioned in Dispatches
Aanbeveling:
C.Q.S.M. Menzies werd op 3 april 1945 boven de Veluwe in bezet Nederland gedropt samen met twee officieren.
Dit speciaal opgeleide team had tot taak de operaties te coordineren van plaatselijke verzetsgroepen en ingevlogen S.A.S. personeel om de oprukkende Geallieerde troepen te ondersteunen, in het bijzonder door het behouden van bepaalde bruggen.
Hij was de radioman binnen het team. Hij slaagde erin onmiddellijk contact te maken met het hoofdkwartier in het V.K. en er werd veel belangrijke informatie doorgegeven tot 17 april toen het team door Geallieerde troepen werd ingehaald.
Menzies werd door zijn bevelvoerend officier zeer geprezen voor zijn uitstekende werk dat werd gedaan onder omstandigheden die moed en zenuwen vereisten waarbij hij burgerkleding moest dragen en zich openlijk moest bewegen in gebieden vol vijanden.
Het wordt geadviseerd hem te noemen in een dagorder.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Company Quartermaster-Sergeant
Eenheid:
Jedburgh, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
17 oktober 1946
Bronzen Kruis (BK)
"Ter erkenning voor hun* moeilijke taak waarbij zij gedurende de oorlog per parachute in Nederland landden zich op een buitengewone manier onderscheiden en waardevolle informatie verzamelden in verband met het voortzetten van de strijd tegen de vijand."

'Hun' verwijst naar Majoor A.H. Clutton, Company, Company Quartermaster Sgt. J.S. Scott Menzies en Sergeant G.C. Somers.

Bronnen