TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Houseman, John Vincent

Geboortedatum:
23 september 1914
Dienstnummer:
156245
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
21 juni 1945
Aanbeveling:
Major Houseman was ondercommandant van een gezamenlijke militaire missie die in juni 1944 boven Frankrijk werd afgeworpen voor verbindingstaken tussen het opperbevel en de militaire gouverneur van de regio Vercors waar zich veel F.F.I. eenheden bevonden.
Op 20 juli viel een sterke vijandelijke macht aan met een pantserdivise, een Alpenkorps en luchtsteun. Toen de verdediging van de Maquis was neergeslagen en de troepenmacht uiteen viel, ontving de missie bevel van het Franse oppercommando de bossen in te trekken en alle radioverbindingen met de buitenwereld werden verbroken. Toen de situatie niet verbeterde gingen Houseman en zijn bevelvoerend officier door de vijandelijke linie om contact te maken met een radiopost. Deze reis werd in twee dagen gemaakt onder voortdurend vuur van alle kanten en geheel zonder voedsel of water.
De radiopost werd niet gevonden, er was ook geen contact gemaakt met het Franse opperbevel en dus werd besloten naar Zwitserland te gaan om Londen van de situatie op de hoogte te stellen en zo snel mogelijk nieuwe orders te krijgen. Dat werd in de volgende dagen onder de grootst mogelijke moeilijkheden bereikt, reizend in Brits uniform over 241 kilometer door bergachtig terrein, door de vijandelijke linies en bezet gebied met weinig kennis van het Frans en de wetenschap dat de vijand over de beschrijving van beide officieren beschikte.
Er wordt geadviseerd deze officier te benoemen tot lid in de Order of the British Empire.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 24-2-45
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto