TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Longe, Desmond Evelyn

Geboortedatum:
8 augustus 1914 (Norfolk, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
156248
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Voor de oorlog was Desmond Longe bankier in Jamaica
-SOE activiteiten van Major Desmond Longe tijdens WO 2:
- wapeninstructeur voor Deense en Noorse agenten (januari – mei 1941),
- in west-Afrika trainen van plaatselijke militairen en uitvoeren van operaties in gebieden bezet doorVichy (mei -december 1941),
- betrokkenheid bij Operatie Postmaster,
- een overval om Duitse schepen te kapen op het west-Afrikaanse eiland Fernando Po, tegenwoordig Bioco (januari 1942)
- overplaatsing naar Meerut met Force 136 (december 1942 – december 1943),
- diensten verleend aan de de Maquis in Vercors tijdens Operatie Eucalyptus, een missie om Maquisards op te leiden en geschikte terreinen voor droppingen te vinden (juli – augustus 1944).
Na de oorlog werkte Longe voor een verzekeringmaatschappi. Hij werd in 1975 benoemd tot High Sheriff van Norfolk.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
21 juni 1945
Aanbeveling:
Major Longe voerde het bevel over een inter-Geallieerde militaire missie en sprong in juni 1944 boven Frankrijk als verbindingsman tussen het opperbevel en de millitaire gouverneur van de regio Vercors waar zich veel troepen van de F.F.I. bevonden.
Eind juli werden de Maquis troepen in het gebied overrompeld door een sterke troepenmacht waaronder een pantserdivise en een Alpenkorps. Longe kreeg toen van het Franse opperbevel opdracht de bossen in te trekken maar was verstoken van radiocontact, water en voldoende voorraden. Longe, hoewel gewond aan zijn been, ging daarop met twee vrijwilligers naar het slagveld terug en kreeg voorraden van boerderijen die door de vijand werden bewaakt. Dit vereiste een trip van 12 uur door gebied vol vijandelijke patrouilles.
Toen de situatie niet verbeterde ging Longe met twee vrijwilligers door de vijandelijke linie om contact te maken met een radiopost. Deze reis werd in twee dagen gemaakt onder voortdurend vuur van alle kanten en geheel zonder voedsel of water. De radiopost werd niet gevonden, er was ook geen contact gemaakt met het Franse opperbevel en dus werd besloten naar Zwitserland te gaan om Londen van de situatie op de hoogte te stellen en zo snel mogelijk nieuwe orders te krijgen.
Dat werd in de volgende dagen onder de grootst mogelijke moeilijkheden bereikt, reizend in Brits uniform over een afstand van 241 kilometer door bergachtig terrein, door de vijandelijke linies en bezet gebied met weinig kennis van het Frans en de wetenschap dat de vijand over zijn beschrijving beschikte.
Er wordt geadviseerd deze officier, die onder zeer moeilijke omstandigheden moed en vasthoudendheid toonde, te onderscheiden met het Military Cross.
Getekend: Colin Gubbins, Major-General. 24.2.45.

*In de aanbeveling werd deze zin geschrapt en vervangen door: "Voorgedragen voor een Military Cross." Dit was vermoedelijk te wijten an het feit dat toen Longe en Houseman naar Zwitserland waren ontsnapt, er geruchten rondgingen dat ze voor de vijand waren gevlucht.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto