TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Periot, Robert Marcel Charles

Geboortedatum:
3 april 1918
Overlijdensdatum:
2014
Dienstnummer:
316852
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Ook bekend als Robert Charles Ritchie.
Robert Periot, schuilnaam Robert Ritchie, diende tijdens WO 2 bij het SOE. Tijdens de bevrijding van Frankrijk trainde hij voor een missie met een eenmansduikboot. Na het afwerpen van deatoombom werd hij overgerplaatst naar H.M.S. Anson dat op weg was naar Singapoer. Samen met vijf andere officieren en manschappen hadden zij tot taak de krijgsgevangenenkampen over te nemen en ervoor te zorgen dat er geen wreedheden plaatsvonden. Met twee matrozen nam Periot het vrouwen- en kinderkamp bij Kaitak over. Na de oorlog bleef hij bij de Britse inlichtingendienst en was geplaatst in Ooostenrijk, Duitsland en op Cyprus; hij zwaaide in 1964 af in de rang van majoor. Hij werd daarna benoemd tot hoofd tolk op het HQ BAOR, een functie die hij behield tot 1980.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
DF Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Deze officier werd op 17 juli 1944 Frankrijk binnen gesmokkeld via Gibraltar en Spanje. Hij zou fungeren als radioman voor de ontsnappingsorganisatie in zuid Frankrijk.
Tijdens zijn periode in het veld deed hij waardevol werk bij het begeleiden van ontsnapten naar de Spaanse grens, hij luisterde naar berichten van het hoofdkwartier en werkte samen met een andere radioman in het gebied. Vanwege de snelle opmars van de Geallieerde legers werd zijn aanwezigheid in Frankrijk overbodig en hij werd op 22 oktober 1944 naar dit land teruggehaald.
Gezien de ijver van deze officier en zijn nuttige werk, verkort door de snelle bevrijding van Frankrijk, wordt geadviseerd hem te noemen in een dagorder.
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto