TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wiedemann, Otto Martin

    Geboortedatum:
    18 september 1915 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
    Overlijdensdatum:
    6 september 2000 (Rotterdam, Nederland)
    Dienstnummer:
    992566
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Bombardier
    Eenheid:
    Secret Intelligence Service (SIS/MI6), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
    Toegekend op:
    4 januari 1946
    Aanbeveling:
    Bdr Wiedemann sprong in september 1943 boven Nederland af om diverse Nederlandse ondergrondse organisaties instructie te geven voor het verzenden van militaire inlichtingen naar dit land.
    Hij formeerde vaardig zijn eigen groepen en toen die goed functioneerden was geen inspanning hem te veel om contact te leggen met andere groepen en die te helpen; dat deed hij met groot persoonlijk gevaar.
    Toen zijn werk was gedaan besloot hij de gevaren te trotseren bij de terugkeer naar dit land door een groot deel van bezet Europa. Hij wilde verslag uitbrengen over zijn activiteiten en zijn ervaring nogmaals ter beschikking stellen aan onze Dienst.
    Helaas werd kort voor hij vertrok, het huis waarin hij zich toevallig bevond overvallen door de Gestapo. Hij deed een dappere poging te ontsnappen waarbij hij twee tegenstanders doodde. Toen hij er bijna in geslaagd was te ontsnappen, kwamen er Duitse versterkingen en hij werd gevangen genomen, ernstig in zijn nek gewond door kogels.
    Ondanks zijn uiterst zwakke lichamelijke conditie werd hij onderworpen aan langdurige verhoren. Hoewel verzwakt door pijn en bloedverlies weigerde hij hardnekkig informatie prijs te geven over zijn vienden en hun medewerkers en nooit, gedurende zijn hele gevangenschap, noemde hij ook maar een naam. Als gevolg van zijn voorbeeldige houding, bleven de groepen die hij had opgeleid tot aan de bevrijding waardevolle militaire informatie doorgeven.
    Bdr Wiedemann was de eerste en enige Britse onderdaan die gedurende de bezetting boven Nederland werd afgeworpen. Zijn taak vereiste veel diplomatie en tact naast grote moed en vasthoudendheid. Hij verdient onze grootste bewondering voor de goede geest en de onwankelbare trouw die hem, ondanks de vele en wrede moeilijkheden die hij meer dan een jaar moest ondergaan, in staat hebben gesteld de levens en taken van zijn medewerlers te beschermen.
    Military Medal (MM)
    Voordracht:
    "Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door, na in de nacht van 19 op 20 september 1943 per valscherm in bezet NEDERLAND te zijn neergekomen met opdracht verband op te nemen met een belangrijke inlichtingengroep, deze opdracht, onder zeer moeilijke en gevaarvolle omstandigheden, op gedurfde wijze uit te voeren en er in te slagen begin december 1943 zijn eerste radiocontact met LONDEN te verkrijgen.
    Voorts door voor een andere grote verzetsorganisatie in bezet NEDERLAND goede arbeid te verrichten, totdat hij nadat hij de opdracht had ontvangen naar ENGELAND terug te keren, door de vijand gevangen werd genomen, waarbij hij zich eerst nog met zijn vuurwapen verdedigde en zelf gewond raakte.
    naar een tuchthuis in Duitsland overgebracht werd hij tot de bevrijding cellulair opgesloten.
    Door dit optreden, met de inzet van zijn leven, zeer belangrijke diensten te bewijzen aan de Nederlandse Regering."

    Bronnen

    Foto