TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Yates, Geoffrey Hartley

Dienstnummer:
40602
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

8 juni 1940: Second Lieutenant
6 januari 1941: Temporary Major / Captain (WS)
18 oktober 1942: Temporary Lieutenant Colonel / Colonel (WS)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
No. 2 Bomb Disposal Company, Bomb Disposal Section, Home Forces, British Army
Toegekend op:
7 december 1940
Aanbeveling:
Op vrijdag 13 september 1940 belde Captain Yates met het HQ Northern Command dat een Duitse blindganger van 500 kilo in het Majestic Hotel in Harrogate lag en dat hij voorstelde de bom ter plaatse op te blazen.
Gezien de te verwachten schade aan het hotel raadde hoofdingenieur York deze actie af en vroeg om verdere informatie betreffende het type bom en de gebruikte ontstekers. Op grond van die informatie oordeelde het HQ dat er een goede kans was de ontsteker te verwijderen en Captain Yates werd aangeraden een poging te doen de bom onschadelijk te maken.
Captain Yates volgde het advies op en verwijderde de ontsteking met succes, iets wat hij gezien de penibele situatie met de hand moest doen.
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
No. 2 Bomb Disposal Company, Bomb Disposal Section, Home Forces, British Army
Toegekend op:
30 september 1941
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Aanbeveling:
Op 14 september 1940 werd Major Yates als commandant bij No. 21 Bomb Disposal Company geplaatst. Dat was in een tijd waarin het leven in de hoofdstad serieus werd bedreigd door het snel toenemende aantal blindgangers. In feite stond het aantal bommen in geen verhouding tot het getrainde personeel dat ze onschadelijk moest maken. In deze situatie van grote druk moest een organisatie worden opgezet waarin het werk van de burgerbescherming nauw moest aansluiten bij de militaire eenheden verantwoordelijk voor het ruimen van bommen. De geslaagde ontwikkeling van deze organisatie in de hele regio Londen, in een tijd waarin het eigenlijke ruimen van een steeds groeiendd aantal bommen op zich al een enorm probleem was,, is grotendeels te danken aan de opmerkelijke energie, moed en deskundigheid van Major Yates. Zijn krachtige persoonlijkheid en goede manieren waren belangrijke factoren bij het vormen van een vertrouwensband en samenwerking tussen de militaire en burgereenheden waar die mee te maken had. Het was alleen aan deze samenwerking te danken dat de dreiging van blindgangers in Londen onder controle werd gebracht.
Sinds november 1940 heeft Major Yates toezicht gehouden op het werk van een groot aantal minder ervaren officieren. Hij maakte er een punt van hen te assisteren wanneer ze bezig waren met operaties van twijfelachtige of gevaarlijke aard. Hij heeft voortdurend alles gedaan om het risico met zijn ondergeschikten te delen en hen zover mogelijk zelf te behoeden voor deze gevaren.
Tijdens een zware aanval sloeg een bom in in een ziekenhuis en ontplofte niet. Hoewel het buiten zijn gebied lag, ging hij naar het hospitaal en maakte de bom zelf onschadelijk. Dit incident is kenmerkend voor de vele waarin hij door zijn enthousisme voor het werk, zijn technische vaardigheden, zijn goede inzicht en zijn complete minachting voor gevaar bij het uitvoeren van zijn taak zijn mannen aanmoedigde en een voorbeeld stelde aan iedereen die met hem samen werkte.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Toegekend op:
14 november 1947
Aanbeveling:
Lieutenant-colonel Geoffrey H. Yates, Royal Engineers, British Army verleende tussen januari en juli 1942 waardevolle diensten aan de Verenigde Staten. Als specialist in het ruimen van bommen leverde hij onschatbare assistentie bij het opzetten van procedures en tijdens een bezoek aan de Verenigde Staten leverde hij een wezenlijke bijdragen aan de oprichting van het American Civil Defense Program.
Legion of Merit - Officer (LoM - O)

Bronnen

Foto