TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Clayton, Patrick Andrew

Geboortedatum:
16 april 1896 (Croydon/Surrey, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
17 maart 1962
Dienstnummer:
147264
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Met zijn ervaring als landmeter en omdat hij grote gebieden in de Noord-Afrikaanse woestijn in kaart had gebracht, was Clayton een belangrijke kracht, samen met Ralph Bagnold, achter de oprichting van de Long Range Desert Group.
Na zijn arrestatie kreeg hij op een bepaald moment bezoek van Laszlo Almasy, destijds spion voor de Duitsers maar deelnemer aan Clayton's expedities in de jaren 30.
Clayton lag aan de basis van het personage Peter Madox in de roman The English Patient (later verfilmd met Ralph Fiennes in de rol van Madox).
Naast zijn DSO en MBE werd Clayton door de Royal Geographic Society ook onderscheiden met de Gouden Medaille wegens 'zijn reizen in de Lybische woestijn en toepassing van zijn ervaringen op oorlogvoering in de woestijn'.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
Long Range Desert Group, British Army
Toegekend op:
28 februari 1941
Aanbeveling:
In de zes maanden die zijn verlopen na zijn indiensttreding heeft Captain Clayton met veel succes vier gedurfde operaties ver achter de vijandelijke linies uitgevoerd. Elk ervan vereiste ondernemingsgeest en kwaliteiten van militair leiderschap en organisatie op een hoog niveau.
a) direct na ankomst bij deze nieuw gevormde eenheid deed Clayton een voorstel voor de eerste lange-afstands expeditie door de Zandzee naar Italiaans Lybië. Tien dagen na zijn aankomst ging hij op weg met een ploeg van vijf geselecteerde mannen in twee lichte voertuigen en kwam twaalf dagen later terug na een reis van 2.400 km door de woestijn.
Op deze missie maakte hij de eerste oversteek ooit ondernomen door een militaire eenheid van de 225 km brede zandduinen tussen Egypte en Lybië; hij ontdekte een tweede duinenrij van ongeveer dezelfde afmeting en stak die over; hij drong 320 km diep door in vijandelijk gebied en bleef vier dagen lang de weg tussen Jalo en Koefra observeren in temperaturen van ruim 50 graden Celsius. Met deze pioniersreizen maakte hij de weg vrij voor de vele erop volgende activiteiten van de Long Range Desert Group.
b) Tijdens de tweede expeditie in September 1940 leidde hij zijn patrouille van 30 man met succes vanuit Siwa door 1.120 km vijandelijk gebied tot in Frans Equatoriaal Afrika en terug, een afstand van in totaal 5.100 km en kwam met veel waardevolle militaire en geografische informatie terug,
c) Tijdens de derde tocht door het grote zand drong hij het westwaarts van Jalo naar het noorden over een aanzienlijke afstand langs de hoofdweg van de vijand naar Agedabia en op de terugweg viel hij Fort Augila aan, 320 km achter de Italiaanse linies en veroverde het. Hij werd achtervolgd door vijandelijke vliegtuigen maar wist die met succes te ontwijken.
d) In januari 1941 voerde hij het bevel over twee Britse patrouilles die rechtstreeks vanuit Caïro naar noordelijk Tibesti trokken en nadat hij een kleine groep Franse offivieren en manschappen had opgepikt, viel hij Murzuk, Traghen, Umm-El-Arenab en Gatrun in Fezzan aan voordat hij naar Zouar ging voor voorraden. Op weg daarheen trok zijn groep door 2.250 km vijandelijk gebied via een nieuwe route met veel moeilijke passages en zandduinen die de vijand al eerder had geprobeerd over te steken maar zonder succes. Hij bereikte Zouar zonder ook maar een van de 35 voertuigen te hebben verloren.
Om deze enorme reizen te heben gemaakt door niet in kaart gebrachte woestijn en over de zwaarste zandgebieden ter wereld, op het dooie gemak met een uitgelezen gezelschap van specialisten was al een opmerkelijke prestatie; Clayton maakte die reis in oorlogs omstandigheden, met troepen zonder enige ervaring in de woestijn onder zijn bevel, onder voortdurende dreiging van aanvallen door vijandelijke vliegtuigen en wetend dat afvoer van ernstig gewonden praktish onmogelijk was. Aan het einde van de reis heeft hij bij twee gelegenheden de vijand met succes bestreden.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
Eenheid:
Long Range Desert Group, British Army
Toegekend op:
29 april 1941
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Na zijn arrestatie in de westelijke woestijn op 1 februari 1941, werd Major Clayton gevangen gezet in Sulmona en Veano in Italië.
Na zijn bevrijding uit laatst genoemde kamp trok hij naar het zuiden in een poging Geallieerde linies te bereiken maar werd op 22 deceber 1943 door de Duitsers opgepakt. Hoewel hij erin slaagde aan zijn bewakers te ontsnappen werd hij op 8 januari 1944 opnieuw gepakt en op transport gezet naar Duitslnd.
Onderweg nam hij deel aan een poging tot ontsnappen maar dat lukte maar twee officieren. Gedurende zijn vier jaar durende gevangenschap deed hij waardevol werk met het vervalsen van passen, identiteits- en bonkaarten en het over tekenen van kaarten. Hij stond ook in geheime verbinding met het War Office. Twee hoge officierern hebben Major Clayton voorgedragen wegens zijn activiteiten op het gebied van inlichtingen.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto