TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Clauberg, Carl

Geboortedatum:
28 september 1898 (Kiel, Duitsland)
Overlijdensdatum:
9 augustus 1957 (Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Hij werd geboren in Wupperhof in een familie van ambachtslieden. Gedurende de eerste wereldoorlog diende hij bij de infanterie. Na deze oorlog deed hij de studie medicijnen en werd uiteindelijk hoofdarts in het universiteitsziekenhuis voor gynaecologie in Kiel.

In 1933 werd hij lid van de Nazi partij. In KZ-Auschwitz voerde onderzoek uit naar vrouwelijke vruchtbaarheidshormonen (met name progesteron) en het gebruik hiervan als vruchtbaarheidsbehandelingen. Hiervoor kreeg hij een eervolle vermelding in 1937. Hij kreeg de rang van SS-Gruppenfϋhrer bij de reserve.

Toen het Rode Leger het kamp naderde, vertrok hij naar het KZ-Ravensbrϋck zodat hij zijn experimenten kon voortzetten. De Russische troepen arresteerden hem in 1945.

Na de oorlog werd hij in de Sovjet Unie aangeklaagd. De straf die opgelegd werd was 25 jaar. Zeven jaar later werd hij op vrije voeten gesteld in het kader van een uitwisseling van krijgsgevangenen tussen Duitsland en de Sovjet Unie. Hij keerde terug naar Duitsland en werd weer aangesteld in "zijn" oude kliniek, op basis van zijn vooroorlogse wetenschappelijke kunnen. Bizar gedrag, waaronder het openlijk verkondigen van zijn "ontdekkingen" over sterilisatie van vrouwen in KZ-Auschwitz, zorgden ervoor dat hij niet onopvallend leefde. Nadat het grote publiek eiste dat hij werd gearresteerd, was het in 1955 zover. Maar voordat hij kon worden berecht, stierf hij aan een hartaanval in zijn cel.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto