TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wirths, Eduard

Geboortedatum:
4 september 1909 (Geroldshausen, Duitse Rijk)
Overlijdensdatum:
20 september 1945 (Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Eduard Wirths werd een fervent nazi tijdens zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Würzburg (1930–35). Hij trad in juni 1933 toe tot de nazi-partij en de SA en vroeg in 1934 toelating tot de SS aan. Hij trad in 1939 toe tot de Waffen-SS, kwam in actie in Noorwegen en het Russische front. Na en hartaanval, koos Wirths er toen voor om een speciale training te volgen voor afdelingsleiders in het concentratiekamp Dachau en diende in juli 1942 als SS-hoofdpsychiater in het concentratiekamp Neuengamme. Toevallig raakte Josef Mengele in 1942 ook gewond aan het Russische front, medisch ongeschikt verklaard voor de strijd, gepromoveerd tot de rang van SS-Hauptsturmführer voordat hij aan Auschwitz werd toegewezen.
Dr. Wirths werd gepromoveerd tot SS-Hauptsturmführer en in september 1942 aangesteld als hoofdkamparts in Auschwitz. Hij werd aangesteld op basis van zijn reputatie als bekwaam arts en toegewijde nazi die in staat zou zijn om te stoppen de tyfusepidemieën die het SS-personeel in Auschwitz steeds meer hadden getroffen.

Wirths was betrokken bij het bestellen van medische experimenten, met name bij gynaecologische en tyfusgerelateerde experimentele tests. Het primaire onderzoek van Wirths had betrekking op voorstadia van kanker van de baarmoederhals. Dr. Wirths was ook geïnteresseerd in de sterilisatie van vrouwen door hun eierstokken te verwijderen door middel van een operatie of bestraling.

Wirths werd in september 1944 gepromoveerd tot SS-Sturmbannführer. Na de evacuatie van Auschwitz in januari 1945 werd hij, samen met vele ander voormalig Auschwitz-personeel, overgebracht naar het concentratiekamp Mittelbau-Dora in Thüringen. Wirths zou opnieuw de functie van hoofdkamparts bekleden tot de evacuatie van Mittelbau-Dora in april 1945.

Wirths werd aan het einde van de oorlog door de geallieerden veroverd en door Britse troepen in hechtenis gehouden. Later, op 20 september 1945, wetende dat hij terecht zou staan wegens oorlogsmisdaden, pleegde Wirths zelfmoord door zich op te hangen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto