TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fritzsch, Karl

Geboortedatum:
10 juli 1903 (Nassengrub, Oostenrijk-Hongarije)
Overlijdensdatum:
2 mei 1945
Nationaliteit:
Oostenrijks (1938-1945, Reichsgau)

Biografie

Fritzsch trad in 1930 op 27-jarige leeftijd toe tot de nazi-partij en de SS. Hij werd een carrière-SS'er. Bijna zodra het werd geopend, verwierf hij in 1934 een positie in het concentratiekamp Dachau.
Vanwege zijn kampervaring, enkele maanden na de Duitse inval in Polen, werd hij in mei 1940 plaatsvervanger van Rudolf Höss en het hoofd van de economische operatie van Auschwitz (Schutzhaftlagerführer). Fritzsch kreeg al snel een reputatie als de horror van Auschwitz. Volgens de getuigenis van zijn superieur Rudolf Höss was het ook Fritzsch die voor het eerst op het idee kwam om gifgas Zyklon B te gebruiken voor massamoord.

Op 15 januari 1942 werd Fritzsch overgebracht naar KZ Flossenbürg als Schutzhaftlagerführer. Van begin augustus tot oktober 1942 was hij tijdelijk plaatsvervangend commandant van het kamp.
In oktober 1943 werd hij gearresteerd als onderdeel van een intern SS-onderzoek naar corruptie. Een SS-rechtbank beschuldigde hem van moord. Als straf werd hij overgeplaatst naar de frontlinie (SS-Panzergrenadier-Ersatzbatallion 18). Aangenomen wordt dat hij tijdens de slag om Berlijn in mei 1945 is gesneuveld.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto