TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Colgan, Aquinas T.

Geboortedatum:
20 februari 1911 (Chicago/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
6 mei 1945 (Bukidnon Province/Northern Mindanao, Filipijnen)
Begraven op:
Amerikaanse Oorlogsgraven Mount Olive Cemetery
Dienstnummer:
0-525920
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Fr. Aquinas Colgan O. Carm. '28 ging pas na twee jaar naar het Karmelieten seminarie in Niagara, hij studeerde dus niet af aan het MC.
Hij werd geboren op 20 februari 1911 als Thomas in de Visitation Parish en groeide op in de Chicago south side.
Hij werd op 31 mei 1936 tot priester gewijd; doceerde tussen 1933-1939 en tussen 1942-1943 Spaans en journalistiek op Mount Carmel; predikte voor Mexicaanse arbeiders op het Nuestra SeŮora del Carmen in Joliet en gaf pre-flight training aan de Lewis University in Romeoville.
Uit het artikel in Columbia in mei 1955 door John KŁnster:
Fr. Aquinas raakte voor zijn dood twee keer gewond. Hij werd onderscheiden met een Purple Heart met Oak Leaf. Hij volgde zijn mannen in vier campagnes: Aitape op Nieuw Guinea; Wakde-Samri; Morotai in Nederlands Oost-IndiŽ en Mindanao in april 1945 twaar hij probeerde een gewonde hospik te redden. Toen hij bij de gewonde was, werd Fr. Aquinas het eerst gewond maar hij bleef proberen de man in veiligheid te slepen. Enkele minuten later werd hij gedood door een salvo mitrailleurvuur. Toen later zijn lichaam werd geborgen, zaten zijn armen nog steeds om de benen van de inmiddels gestorven hospik.
Toen de divisie in maart 1944 bij Dobadura op Nieuw-Guinea landde, vergezelde aalmoezenier Colgan zijn mannen bij de jungle training en oefeningen overdag en 's nachts voor amfibische landingen. Ondanks de extreme condities slaaagde hij erin regelmatig diensten te houden.
Aalmoezenier bleef geconcentreerd op zijn taak tijdens felle gevechten. Toen hij een gewonde zag liggen begon hij zich een weg erheen te banen ondanks vuur van automatische wapens. Plotseling werd hij in de schouder geraakt maar hij kroop verder door de begroeing tot hij de gewonde bereikte die in een bomkrater lag. Plotseling werd aalmoezenier Colgan door een kort salvo van een mitrailleur gedood. In de gedachten van degenen die erbij waren werd de plek bekend als de 'Colgan woods.'
Zijn meerdere op Mount Carmel, Fr. Ambrose Casey, O. Carm., zei later: 'Nooit heb ik een man gezien die niets liever in zijn leven wilde dan Fr. Aquinas, aalmoezenier in het Amerikaanse leger worden'.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
124th Infantry Regiment, 31st Infantry Division, U.S. Army
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij de 31st Infantry Division in actie tegen vijandelijke troepen op 7 mei 1945. De onverschrokken acties van aalmoezenier Colgan, zijn persoonlijke moed en vurig plichtsbesef ten koste van zijn eigen leven, weerspiegelen de beste tradities van de Amerikaanse strijdkrachten en strekken hem, de 31st Infantry Division en de Amerikanse landmacht tot grote eer.

Headquarters, U.S. Forces-Pacific, General Orders No. 68. Aquinas T. Colgan was een van de zeven aalmoezeniers uit de Tweede Wereldoorlog die postuum het Distinguished Service Cross voor moed ontvingen
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
124th Infantry Regiment, 31st Infantry Division, U.S. Army

Bronze oak leaf cluster
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

2 campaign stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

  • Foto 1: Terry Stadler
  • - Stadler, T., Men of Mount Carmel: Remembering Those Who Died in World War II