TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Turner, Claude Alvin

Geboortedatum:
22 oktober 1919 (Travis Peak/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
14 november 1943 (Noordzee)
Vermeld op:
Amerikaanse Begraafplaats en Monument Cambridge
Vak: 0. Rij: 0. Graf: 0.
Dienstnummer:
O-665742
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Dienstjaren: 1942-1943. Lt. Turner vloog B-24D #42-40608 'The Vulgar Virgin' op vele gevechtsmissies, waaronder Messina, de vliegvelden van Vibo Valencia en Foggia Port, evenals Napels, Rome en Italië. Elke keer werd zijn vliegtuig geraakt door luchtafweergeschut. Tijdens "Operatie Tidal Wave", de beroemde luchtoperatie gericht tegen Roemeense olieraffinaderijen, werd zijn vliegtuig opnieuw geraakt en werd het gedwongen naar Turkije uit te wijken waar het in Chorlu een noodlanding moest maken. De bemanning werd vervolgens geïnterneerd door de Turkse luchtmacht. Turner ontsnapte samen met zijn navigator Lt. James Marquis aan de Turken en keerde terug naar dienst bij de 8th Air Force.

Lt. Turner werd later neergeschoten door een FW-190 jager en gedood boven de Noordzee in de B-24 # 42-63988 "Birmingham Blitzkrieg", na een missie boven Bremen, Duitsland.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
328th Bombardment Squadron, 93rd Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
1943
Uitgereikt voor:
Operatie Tidal Wave
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie tijdens operaties tegen de Ploesti olieraffinaderij in Roemenië op 1 augustus 1943. Lt Turner vloog een B-24 op een lange en gevaarlijke missie naar een van de zwaarst verdedigde gebieden in Europa. Hij stuurde zijn toestel onder direct vuur van luchtafweer en mitrailleurs tot direct boven het doel waar zijn toestel door vijandelijke actie zwaar werd beschadigd. De roerkabels werden vernield en beide linkermotoren vielen uit waardoor het toestel de formatie onmogelijk nog kon bijhouden. Vanwege onvoldoende brandstof om naar zijn thuisbasis terug te keren en een zwaar beschadigd toestel koos Lt. Turner ervoor, koers te zetten naar een bevriende basis, liever dan een noodlanding in vijandelijk gebied te maken. Ondanks ongunstige weersomstandigheden en gevaarlijk terrein bestuurde Turner zijn vliegtuig zo vaardig dat hij uiteindelijk zowel toestel als bemanning zonder verdere verwondingen naar een neutrale basis kon vliegen. Zijn koelbloedigheid en vastberadenheid vormen een eer voor de dienst.
Namens Brigadier General Strahm: Claire Stroh, Colonel A.C. Acting Chief of Staff.
Official: C.M. Seebach, Colonel, A.G.D., Adjutant General"

Headquarters, 9th Air Force, General Orders No. 88
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

3 bronze campaign stars
European-African-Middle Eastern Campaign Medal

Bronnen