TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Messitis, George

Dienstnummer:
CY.30
Nationaliteit:
Cyprioot (1881 - 1960, Britse Kolonie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Pvt Messitis werd in April 1944 door de Duitsers gevangen genomen. Hij slaagde erin uit het kamp te ontsnappen waarin hij was opgesloten en toen hij Athene bereikte ging hij aan het werk voor een Britse geheime organisatie. Deze werd ontbonden toen de leider ervan werd gearresteerd en geëxecuteerd.
Hij ging toen vrijwillig voor een vrouw werken die een organisatie dreef die vluchtelingen hielp. Hij kon zonder veel moeite voor een Griek doorgaan en nam de taak op zich, Brits personeel en dat uit de Dominions op te sporen en te voorzien van voedsel, wapens en munitie.
In april 1944 werd de agent waarvoor hij werkte opgepakt en naar Duitsland afgevoerd. Omdat hij verraden zou kunnen zijn, werd hem geadviseerd naar het Midden-Oosten te evacueren. Hij gaf echter de voorkeur aan doorgaan met zijn werk en ging verder met de opvolger van de gearresteerde agent.
Pvt Messitis gaf drie jaar blijk van onweerlegbare moed van een hoog niveau. Hij liep dagelijks het risico van arrestatie, mishandeling en mogelijk executie. Hij deed steeds vastberaden zijn werk met ondernemingsgeest en volledige minachting voor persoonlijk gevaar,
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto