TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Price, Bernard Henry

Geboortedatum:
27 januari 1913 (Kingston, Jamaica)
Overlijdensdatum:
7 december 1989
Dienstnummer:
246802
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bernard Price studeerde medicijen aan Cambridge University en aan het King'a College Hospitaal waar hij in 1938 afstudeerde. Tijdens WO 2 diende hij in het R.A.M.C. Na zijn demobilisatie hervatte hij zijn opleiding als chirurg aan het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham en van daaruit werd hij benoemd tot adviseur chirurgie aan het Selly Oak Hospital met een bijzondere belangstelling voor urologie. Hij was ook betrokken bij de opleidingen in Selly Oak ziekenhuis waar hij de eerste klinisch opleider werd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
Hospital Carrier 'St David', Royal Navy
Toegekend op:
20 december 1945
Aanbeveling:
Major (toen nog) Captain Price werd in juni 1943 benoemd als chirurg op het hospitaalschip St. David. Het schip werd naar de Middellandse Zee gestuurd en Major Price moest bijna onmiddellijk de eerste gewonden van de Siciliaanse stranden opereren. Hij toonde een grote deskundigheid bij de behandeling van vele moeilijke gevallen binnen de krappe ruimte van het schip. Door zijn organiseren van de operatiekamer kon het maximale aan werk worden bereikt en allen die met hem moesten werken erkenden onmiddellijk zijn deskundigheid. Veel van de gewonden tijdens de campagne op Sicilië hebben zijn herstel aan zijn zorg te danken.
De St. David werd aangewezen als eerste hospitaalschip bij Salerno en bij die gelegenheid werkte hij, hoewel hij binnen enkele uren werd overstelpt met vele moeilijke gevallen, gedurende drie dagen en nachten in uiterst moeilijke omstandigheden. In die periode deed hij uitstekend werk, spaarde zich niet en wendde al zijn chirurgische bekwaamheden aan voor zoveel patiëten.
Toen tot de landing op Anzio werd besloten, had de St. David weer de eer het eerste hospitaalschip te zijn dat het strand bereikte. Hier toonde Major Price zijn vermogen, zijn werk met vertrouwen uit te voeren ondanks de vele vijandelijke aanvallen op schepen en op onszelf. De St. David werd volgende dag aangevallen en zonk; Major Price en ik waren de enige R.A.M.C. officieren die werden gered.
Major Price was plotseling bevelvoerend officier van de overlevenden en op dit punt kan ik niet te hoog opgeven over de manier waarop hij het welzijn voor allen regelde en informatie over de gesneuvelden verzamelde.
Na een paar dagen werd het duidelijk dat de medische voorraden onder druk stonden en hij meldde zich vrijwillig om een operatieteam te vormen dat werd teruggestuurd naar Anzio en onmiddellijk opgeroepen werd voor zware gevallen. Major Price bleef aan het werk, zonder rust en ondanks herhaaldelijke luchtaanvallen; tijdens een ervan werd de tent, waarin het team werkte, vernield. Zijn vertrouwen en zijn kalmte in die tijd, toen hij onder moeilijke omstandigheden werkte en leefde, waren voorbeeldig.
Voorgedragen door: W.C Hartgill, Major-General

In eerste instantie voorgedragen voor een MC, gewijzigd in MBE
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto