TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Carudel, Andrew George "Durham" "Armand"

Dienstnummer:
4461574
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrent Officer 2nd Class (Vaandrig 2e Klasse)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
Toegekend op:
20 september 1945
Aanbeveling:
Nadat hij bij het 8ste Leger op Kreta en in Lybië had gediend, meldde CSM Carudel zich in 1942 voor een speciale missie naar Frankrijk. Hij werd voor een bijzondere opleiding naar Engeland teruggehaald en werd in maart 1943 boven Frankrijk afgeworpen om bij een belangrijke organisatie te gaan werken.
Zijn bijzondere missie bestond uit het ontvangen van luchtlandingen en droppings en binnen twee maanden na zijn aankomst in Frankrijk had hij diverse gunstige landingsplaatsen gevonden en droppings geregeld waarvan er een met succes werd voltooid.
In dezelfde periode had hij zeven van de acht cellen van het netwerk geïnspecteerd die wijd verspreid door heel Frankrijk lagen en de rapporten die hij schreef waren van grote waarde voor het hoofd van de organisatie bij het uitbreiden van het werkgebied. Hij had ook een van de cellen geheel gereorganiseerd nadat die uiteen was gevallen na de arrestatie van de leiders.
Hij zette zijn gevaarlijke werk als rechterhand van de leider van het netwerk voort met dezelfde energie en toen de leider in Engeland was trad hij op als ondercommandant van de hele groep.
Tijdens de kritieke periode in augustus 1943, toen de vijandelijke contra-spionnagedienst op vier na alle belangrijke cellen van de organisatie had opgerold en een goed opgezette val had opgezet om de kopstukken van de groep te arresteren, waren de buitengewone vindingrijkheid van Carudel en zijn totale minachting voor gevaar de belangrijkste factoren waardoor het netwerk de activiteiten kon voortzetten en de laatste cellen opnieuw opzetten. In de loop van zijn ontmoetingen met de vijand in deze periode, doodde Carudel zelf drie Gestapo agenten.
In 1944 keerde Carudel met een geheime vlucht naar Engeland terug nadat nadat hij bovengenoemde missie met succes had voltooid. Hij heeft een voorname rol gespeeld bij het uitbouwen van het netwerk tot een van de belangrijkste bronnen van geheime inlichtingen in Frankrijk, ondanks de tegenslagen gedurende die periode en heeft gedurende de hele missie opmerkelijke moed en plichtsbesef getoond.
Military Medal (MM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrent Officer 2nd Class (Vaandrig 2e Klasse)
Eenheid:
Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), War Office, British Government
Toegekend op:
20 september 1945
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Aanbeveling:
Nadat hij in 1943 een uiterst gevaarlijk missie, die een jaar had geduurd, in Frankrijk had voltooid waarvoor hij was voorgedragen voor een MM, meldde deze WO zich met grote moed voor een tweede missie hoewel hij tegen die tijd bekend was bij de vijand die hem actief achtervolgde.
Dit werk vereiste vele reizen in gevaarlijke omstandigheden door bezet gebied; Carudel moest vijandelijke controleposten passeren en werd door treinbewakers in de gaten gehouden. Het risico dat hij liep werd sterk vergroot door het feit dat hij geen Fransman was en ook door het feit dat hij op de Franse renbanen goed bekend stond als jockey. Ware het niet wegens zijn uitzonderlijke kalmte en moed, in het bijzonder bij die gelegenheden waarop zijn reisdocumenten, die uiteraard waren vervalst, niet helemaal 'in orde' werden bevonden, zou het voor hem onmogelijk zijn geweest dit gevaarlijke werk te blijven doen. Afgezien daarvan, het gevaar dat hij liep bij het opzetten van de verdachte cellen in zijn gebied tijdens zijn eerste missie in bezet gebied, was extreem en vergrootte het risico bij zijn terugkeer naar Frankrijk; in feite was hij goed bekend geraakt bij de Gestapo en stond als Brits luitenant vermeld op hun opsporingslijsten.
Enige tijd na zijn aankomst werd hij gearresteerd, samen met het hoofd van het netwerk waaraan hij was toegevoegd. Hij probeerde zijn chef te redden maar toen dat onmogelijk bleek vluchtte hij onder vijandelijk vuur en slaagde erin alle betrokkenen te waarschuwen. Met vertoon van grote persoonlijke moed deed hij een tweede poging om zijn chef te redden en toen dat mislukte nam hij het commando over de organisatie op zich. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid slaagde hij erin het netwerk te reorganiseren en onder de moeilijkste omstandigheden contact te onderhouden met Londen tot aan de bevrijding van Frankrijk.
In de ogen van het Franse verzet was de leiding over het netwerk de rang van Lieutenant Colonel waardig en in het veld had hij de honoraire rang van Commandant.
Veroverde documenten tonen aan dat gedurende de hele periode zijn organisatie door de vijand werd beschouwd als een van de gevaarlijkste in Frankrijk en dat alle beschikbare middelen werden aangewend in hun pogingen die op te roillen.
Gedurende de hele missie, hoewel voortdurend in gevaar, toonde CSM Carudel de beste kwaliteiten van moed, vastberadenheid en leiderschap, hij inspireerde alle leden van zijn organisatie door zijn voorbeeld van onvermoeibare inspanningen en voortdurende opgewektheid.

Bronnen

Foto