TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Foster, John Lee

Geboortedatum:
2 januari 1913
Dienstnummer:
0-73616
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

1 februari 1944: T/Cmdr
10 februari 1944 -14 maart 1945: CO, USS Fletcher (DD 445)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Fletcher (DD-445), U.S. Navy
Toegekend op:
mei 1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten als Commanding Officer van de destroyer U.S.S. Fletcher (DD-445), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de zuidwestelijke Pacific van april tot november 1944. Hij nam deel aan zes grote amfibische operaties, een nachtelijke actie van de Marine en een jacht op onderzeeërs. Hij leidde zijn schip en andere die hij escorteerde veilig door alle acties zonder schade door de vijand en droeg aanzienlijk bij aan het succes van de operaties. Zijn moed, leiderschap en plichtsbesef kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 7th Fleet: Serial 02971
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Fletcher (DD-445), U.S. Navy
Toegekend op:
11 september 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid als Commanding Officer van de destroyer U.S.S. Fletcher (DD-445), in actie tegen vijandelijke Japanse troepen tijdens het bombardement op en de bezetting van Mariveles, zuidelijk Bataan en Corregidor op de Filipijnen van 13 tot 17 februari 1945. Toen zijn schip door zware vijandelijke batterijen op Corregidor werd beschoten en zware schade opliep tijdens het vegen van mijnen, naderde Commander Foster koelbloedig het eiland en loste een verwoestend tegenvuur van korte afstand waardoor het vijandelijk geschut werd uitgeschakeld. Daarna, ondanks de schade aan zijn eigen schip, manouvreerde hij vaardig in wateren dicht bezaaid met mijnen binnen korte afstand van vijandelijke batterijen en redde de bemanning van een beschadigde mijnenveger.
Zijn moed en plichtsbesef kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander 7th Fleet: Serial 062

Bronnen