TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hagopan, Jacob

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Machinist's Mate First Class
Eenheid:
U.S.S. Trout (SS-202), U.S. Navy
Toegekend op:
17 maart 1942
"Wegens opvallende moed in actie en zijn bijdrage aan de voltooïng van een bijzondere en riskante missie voor het Ministerie van Oorlog in door de vijand gecontroleerde wateren in de periode januari tot maart 1942, dienend als Torpedo en artillerieofficier van de U.S.S. Trout ( SS-202).
Met een zware lading luchtdoelmunitie waaraan de belegerde troepen van Generaal Douglas MacArthur op de Fuilipijnen dringend behoefte hadden, vertrok de U.S.S. Trout op 12 januari om 09:00 uur uit Pearl Harbor, op weg naar Corregidor in de Baai van Manilla, met een tussenstop voor het laden van brandstof op Midway op 16 januari. De U.S.S. Trout bleef tot 21 januari aan de oppervlakte en voer daarna gedurende de dag onder water. Op 27 januari om 02:30 mislukte een nachtelijke aanval op een verlicht schip waarna de U.S.S. Trout door dat schip met zo’n snelheid werd achtervolgd dat de Trout moest duiken om te ontsnappen. Op 3 februari 1942, na het invallen van de duisternis, maakte de Trout contact met een begeleidende MTB. De Trout volgde de escorteur met hoge snelheid via een slingerende koers door een mijnenveld naar South Dock op Corregidor waar zij 3.500 stuks luchtafweermunitie uitlaadde voor de legereenheden die het schiereiland van Bataan en Corregidor verdedigden. Voor de terugreis werden 20 ton aan goud en zilver, aandelen, diplomatieke en gewone post en twee extra torpedo’s aan boord van de Trout geladen. De Trout vertrok op 4 februari om 03:00 uur uit Corregidor en bleef gedurende de hele dag op de bodem van de Baai van Manilla liggen. De Trout kwam die avond aan de oppervlakte en er werden nog meer aandelen en post aan boord van de Trout gebracht voordat zij de Baai van Manilla door het mijnenveld verliet. Op de terugreis werden een vijandelijke vrachtboot en een patrouilleboot aangevallen en tot zinken gebracht. De U.S.S. Trout kwam op 3 maart 1942, na 51 dagen op zee, in Pearl Harbor aan."

Headquarters, Hawaiian Department, U.S. Army, General Orders No. 39
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto