TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Carcassone-Leduc, Roger

Geboortedatum:
12 januari 1911 (Maghnia, Algerije)
Overlijdensdatum:
10 december 1991 (Parijs, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Industrial in Oran, werd hij in 1939 ter plaatse gemobiliseerd en diende als tweede luitenant in het 8th Train Regiment. Hij werd naar Tunesië gezonden en verscheen voor de militaire justitie omdat hij de tekst van de oproep van generaal De Gaulle van 18 juni had tentoongesteld en verspreid.

Uiteindelijk met zijn eenheid gerepatrieerd naar Oran, werd hij op 28 augustus gedemobiliseerd en onmiddellijk tevergeefs samen met zijn broer Pierre gezocht om via Gibraltar Engeland te bereiken.

Hij organiseert, altijd met zijn broer en enkele vrienden, waaronder kapitein Louis Jobelot, een groep die zich bezighoudt met discrete propaganda en probeert zoveel mogelijk mensen bij elkaar te brengen.

In maart 1941 stelde kapitein Jobelot hem in Oran voor aan Henri d'Astier de la Vigerie met wie hij onmiddellijk sympathiseerde. Na verschillende interviews besluiten de twee mannen een beweging op te richten, die al diegenen samenbrengt die de strijd tegen de Duitsers willen voortzetten. Roger Carcassonne zorgt samen met zijn broer voor de rekrutering en controle van schokgroepen en inlichtingenagenten.

In augustus 1941 ontmoette hij in Algiers José Aboulker, een geneeskundestudent en zoon van professor Henri Aboulker, die zich ook bij het verzet voegde. De twee mannen besluiten om op de hoogte te blijven van hun activiteiten, zonder echter hun respectieve organisaties te verenigen.

Carcassonne in Oran en Aboulker in Algiers zullen elk hun activiteiten voortzetten die gericht zijn op de operaties van gewapende groepen en op inlichtingen (oprichting van een civiel en militair informatiecentrum).

In 1942 stuurde Carcassonne zijn broer naar Algiers om José Aboulker in contact te brengen met Henri d'Astier de la Vigerie. Daarnaast neemt hij de onkosten van de Oran-groep op zich en financiert hij ook de organisatie voor heel Noord-Afrika.

In november 1942, tijdens de geallieerde landing in Noord-Afrika, gaf Carcassonne als regionaal leider van het verzet in Oranie de groepsleiders de volgende missies, die werden ingesteld in samenwerking met het geallieerde commando:

- Neutraliseer de uitzendingen van de Vichy-autoriteiten, arresteer de prefect.

- Breng radioverbindingen tot stand met de geallieerde vloot.

- Bereid de landingszones voor parachutisten voor, stuur gidsen om ontscheepte troepen te ontmoeten.

- Voorkom sabotage van de haven.

Onder vuur legde hij contacten met de commandoposten van de geallieerde strijdkrachten, wat in hoge mate bijdroeg aan het succes van de operaties.

Roger Carcassonne speelde daarom een ​​doorslaggevende rol bij de voorbereiding van het landingsplan, in nauwe samenwerking met speciale gezanten van de geallieerde legers. Een ontschepingsplan waarvan de executie met succes werd bekroond.

Roger Carcassonne werd vervolgens naar Groot-Brittannië gestuurd, hij werd toegewezen aan de generale staf en nam deel aan de organisatie van speciale missies in bezet gebied.

Aan het einde van de oorlog bracht hij zijn kameraden die zich in Noord-Afrika hadden verzet, samen in de "Vereniging van 8 november 1942".

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
5 november 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto