TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Casparius, René

Geboortedatum:
8 juni 1914 (Lille, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
26 november 1942 (over de Atlantische Oceaan)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Als stagiair als jonge professor in de filosofie werd hij in 1939 gemobiliseerd bij de infanterie. Hij verhuisde naar de luchtmacht om eerst waarnemer per vliegtuig te worden in Versailles en daarna op de basis van Toulouse-Francazals. Hij werd op 1 april 1940 tot aspirant benoemd.

René Casparius hoort het beroep van 18 juni en besluit onmiddellijk het land te verlaten om de strijd voort te zetten.

Op 22 juni 1940 vertrok hij, op weg naar Groot-Brittannië, aan boord van een Caudron Goéland bestuurd door sergeant Didier Béguin met twee mede-aspiranten, Ricard-Cordingley en Schloesing, en luitenant Roques.

Hij trad op 24 juni 1940 toe tot de Vrije Franse Strijdkrachten.

Hij werd naar het basisdepot van de Royal Air Force in Saint Athan en vervolgens in Odiham gestuurd en diende enige tijd als leraar Engels voor jonge Franse studenten.

Als vrijwilliger om piloot te worden, trainde hij op verschillende RAF-scholen voordat hij in februari 1942 werd toegewezen aan het 235 Squadron van de RAF (Costal Command) op Bristol Beaufighter.

Gepromoveerd tot luitenant in maart 1942, aarzelde hij niet, op 24 september 1942 met een andere bemanning, om vier Junkers 88 in de open oceaan aan te vallen; hij schiet er een neer terwijl hij zelf wordt achtervolgd.

Kapitein in oktober 1942 en squadronleider René Casparius nam deel aan talrijke missies.

Op 26 november 1942 nam hij deel aan een verkenningsvlucht naar Brest om onderzeeërs te lokaliseren en werd, samen met zijn Britse navigator, Flight Sergeant Davies, als vermist opgegeven na een aanval op een onderzeeër.

René Casparius heeft drie goedgekeurde luchtoverwinningen, waarvan één deelname, en één beschadigd vliegtuig.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
16 oktober 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto