TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Castelain, Noël

Geboortedatum:
30 oktober 1917 (Niort, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
16 juli 1943 (Krasnikovo, Orel, Oriol)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Vooroorlogse en slag om Frankrijk

Noël Castelain, geboren op 30 oktober 1917 in Niort in Deux-Sèvres, trad in 1936 in dienst bij de luchtmacht. Toen de oorlog uitbrak, was hij gestationeerd op de luchtmachtbasis 702 Avord waar hij sergeant was bij de jachtschool. Tijdens de Duitse opmars in mei 1940 besloot hij naar Noord-Afrika te vertrekken en met een kleine groep aan boord te gaan naar Marokko. Maar toen hij in Casablanca aankwam, realiseerden hij en zijn kameraden zich dat de Franse troepen in Afrika het risico liepen partij te kiezen bij het Vichy-regime. Ze besluiten daarom opnieuw aan boord te gaan, dit keer om zich bij Engeland aan te sluiten. Na een tussenstop in Gibraltar bereikte ze begin juli 1940 Londen.
Noord Afrika

Betrokken bij de Vrije Franse Luchtmacht in het St Athan-kamp (en), waar hij bevriend raakte met Albert Littolff, werd hij vervolgens naar een operationele trainingseenheid op Sutton Bridge (en) gestuurd. Hij wilde graag in Afrika vechten en werd toegewezen aan de Mixed Combat Group nr. 1 van luitenant-kolonel Lionel de Marmier. Hij ging aan boord van de Pennland, nam deel aan de Slag om Dakar in september 1940 en landde vervolgens in Douala. Begin 1941 werd hij verplaatst naar Ismailia en was een van de zes piloten die het gloednieuwe Franse jachteskader nr. 14 vormden. Hij was verwikkeld in de Woestijnoorlog en behaalde een luchtoverwinning op Tobroek, maar werd op zijn beurt op 23 april 1941 geraakt. Hij slaagde erin zijn basis te bereiken en raakte ernstig gewond toen hij landde en in het ziekenhuis werd opgenomen in Tobroek. Toen hij genezen was, werd hij toegewezen aan een luchtverbindingseenheid en in juni 1942 trad hij toe tot de gelederen van de 'Alsace' Hunting Group.
Oostfront
In oktober 1942 meldde hij zich, in navolging van Albert Littolff, als vrijwilliger aan bij de jachtgroep 'Normandië-Niémen', die voorbestemd was om aan het oostfront te vechten. Gepromoveerd tot tweede luitenant, nam hij deel aan operaties in Rusland in het voorjaar van 1943 en behaalde zes nieuwe luchtoverwinningen, waardoor hij een luchtvaartaas werd zoals zijn vriend en mentor Albert Littolff. Deze medeplichtigheid duurde voort tot de dood, aangezien op 16 juli 1943, tijdens een aanval op een groep bommenwerpers, de twee mannen tegelijkertijd boven Orel verdwenen.

Noël Castelain maakte bij zijn dood in totaal 1.100 vlieguren en 129 oorlogsmissies.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
23 juni 1941
l' Ordre de la Libération
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
12 september 1943
Orden Otechestvennoi voiny 2

Bronnen

Foto