Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Ceccaldi, Roger, Edmond

Geboortedatum:
14 januari 1913 (Chamberet, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
20 juni 2007 (Toulon, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Als student van militaire scholen meldde hij zich op achttienjarige leeftijd aan bij de koloniale artillerie en bereidde hij zich in Damascus voor op het toelatingsexamen voor de Militaire Artillerieschool van Poitiers, waar hij in 1936 binnenkwam.

In 1938 diende hij in het Senegalese Tirailleurs Regiment du Tchad (RTST) en voerde hij het bevel over een artilleriesectie in Faya-Largeau.

Op 26 augustus 1940 trad Tsjaad, onder leiding van gouverneur Eboué en kolonel Marchand, toe tot generaal de Gaulle.

Luitenant Roger Ceccaldi ondertekende dezelfde dag zijn verbintenis met de Vrije Franse Strijdkrachten en bleef toegewezen aan de RTST. In februari 1941 nam hij zeer actief deel aan de Koufra-operaties onder leiding van kolonel Leclerc in de Libische woestijn. Zijn enige wapen van 75 leverde hem de bijnaam "Kanonnier van Koufra" op waaronder hij nu bekend staat.

Dan is het Fezzan en Libië waar kolonel Leclerc hem naartoe stuurt om de "25 boeken" te bestuderen die de Britten aan de troepen van Leclerc moeten verstrekken. De Koenig Brigade had dit materiaal nog niet, hij liep stage bij de 4th Horse Royal Artillery (8th British Army). Als zijn stage erop zit, moet hij terug naar Tsjaad, maar de commandant van het 1st Artillery Regiment houdt hem tegen en zegt: "Morgenochtend worden we zeker aangevallen, ik heb mensen nodig en ik zal je houden."

Zo nam Roger Ceccaldi van begin tot eind deel aan de slag bij Bir-Hakeim (27 mei - 11 juni 1942), eerst als waarnemer en daarna als commandant van twee "25 ponden" die werden hersteld van een vernietigde hindoebrigade. Zijn kanonnen worden 16 keer genoemd in het marsdagboek van de 1er RA in Bir-Hakeim.

Roger Ceccaldi raakte op 6 juni 1942 in Bir-Hakeim gewond door een granaatscherf in zijn been. Hij neemt niet deel aan het verlaten van de functie, omdat hij niet is gewaarschuwd. De commandant van de 1er RA bekende later dat hij dit niet kon doen vanwege radioveiligheidsredenen. Hij wordt gevangengenomen door de Duitsers.

Vanwege het aantal Duitse en Italiaanse gevangenen die door de Vrije Fransen worden vastgehouden en ondanks de dreigementen van generaal de Gaulle en Winston Churchill om hen op dezelfde manier te behandelen, in het geval van de executie van soldaten uit het Vrije Frankrijk, Roger Ceccaldi, wordt net als zijn kameraden erkend als krijgsgevangene en overgebracht naar het Sulmona-kamp in Abruzzo.

Roger Ceccaldi ontsnapt met zijn metgezellen Robert Saunal en William Tardrew op 12 september 1943. 83 dagen later, op 4 december 1943, slagen ze erin zich, dankzij een Italiaanse vrijwillige gids, aan te sluiten bij een eenheid Nieuw-Zeelandse pontoniers op de Sangro, naar . Geëvacueerd naar achteren, opgenomen in het ziekenhuis en behandeld, bereiken ze Napels. Een Engelse bevelhebber van het vrijheidsschip lost ze bij Bizerte; de stationschef, een Tunesiër, biedt hen een treinkaartje aan naar Tunis waar de 1e Vrije Franse Divisie (1e DFL) 15 km naar het zuiden reorganiseert.

Omdat hij niet in staat was om naar Marokko te gaan, waar de 2e Pantserdivisie van generaal Leclerc werd gevormd, aanvaardde Roger Ceccaldi het bevel over de compagnie van kanonnen van de 2e brigade, hem aangeboden door kolonel Garbay. Hij verneemt, door het eerste kantoor van Algiers, dat is verklaard, op de getuigenis van een officier van Bir-Hakeim, "gestorven op 11 juni 1942" en dat hij op 25 maart 1942 tot kapitein werd benoemd.

Hij nam deel aan de Italiaanse campagne met de 1e DFL binnen het expeditieleger van generaal Juin (in het bijzonder in Garigliano) van 12 mei tot 15 juni 1944, aan het hoofd van een compagnie infanteriekanonnen.

Daarna landde hij in Frankrijk met het B-leger van generaal de Lattre en het was de triomfantelijke opmars naar Toulon, Lyon, Belfort, de Vogezen, de Elzas. Aan de oevers van de Ill worden zijn kanonnen geconfronteerd met gevaarlijke vijandelijke tegenaanvallen.

Duitsland is binnen bereik van pijlen, maar de 1e DFL zal de Rijn niet oversteken. Roger Ceccaldi beëindigde de oorlog aan het Alpenfront op 8 mei 1945. In rust in Cannes kondigden zijn kanonnen het einde van de gevechten aan. Op 18 juni 1945 marcheerde zijn compagnie naar de Champs-Élysées waar generaal de Gaulle hem het Kruis van de Bevrijding overhandigde.

Hij diende vandaag vier prestigieuze chef-koks maarschalks van Frankrijk: Leclerc in Tsjaad, Koenig in Libië, Juin in Italië, de Lattre in Frankrijk. Zijn naam komt voor in de geschiedenis van vier regimenten versierd met het Kruis van de Bevrijding en op een kanon van 155 tot de 3e RAMa.

Squadron-leider in 1946, hij diende bij de Generale Staf van Toulouse (Infanteriegroep nr. 6).

Toegewezen aan Ivoorkust, was Roger Ceccaldi toen achtereenvolgens groepscommandant in Indochina (GACAOF) waar hij drie citaten ontving, groepscommandant in Duitsland (8th RAC). Daarna diende hij bij de Generale Staf van de Tananarive Subdivisie en vervolgens in Algerije bij de 10th Parachute Division waar hij, als plaatsvervanger van de korpscommandant, het bevel voerde over de artillerie met de rang van kolonel.

In 1962 ontdaan van het leger, werkte hij vervolgens in de particuliere sector.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
24 maart 1945
l' Ordre de la Libération
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant
Toegekend op:
6 juni 1942
Médaille des blessés de guerre

Bronnen

Foto