Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Chabert, Julien

Geboortedatum:
9 januari 1905 (Saint-Dié, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
26 juli 1978 (Bourgoin-Jallieu, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Student Reserve Officer in Saumur in november 1924, verliet hij het als tweede luitenant en beëindigde zijn militaire dienst als officier bij de 29th Dragons in Provins.

Agent van de Compagnie de culture cotonnière du Niger in Diré, Soedan, was met verlof in Frankrijk toen de oorlog werd verklaard.

Gemobiliseerd als luitenant, wordt Julien Chabert naar Batié in Ivoorkust gestuurd, naar de 33e compagnie van BTS nr. 6 voor het toezicht op de versterkingsdetachementen.

Hij hoorde de oproep van 18 juni en besloot de Vrije Franse Strijdkrachten te verzamelen.

Op 11 juli 1940 ging hij met alle Europese officieren en onderofficieren van Batié naar de Engelse Goudkust (daarom werd hij in december 1941 bij verstek ter dood veroordeeld door de militaire rechtbank van Clermont-Ferrand).

Aangekomen in het vrije Frans Kameroen, werd Julien Chabert eerst ingedeeld bij de politie van Kameroen en vervolgens, op 1 oktober 1940, bij het 1st Cameroon Rifle Regiment (1st RTC) in opleiding in Douala. Van 5 tot 20 november 1940 nam hij deel aan de verovering van Libreville aan het einde van de Gabon-campagne en ontving hij een dagvaarding op bevel van het regiment.

Terug in Kameroen werd het bataljon in januari 1941 March Battalion No. 4 (BM 4) en bereikte het, na vijf weken in Anglo-Egyptisch Sudan te hebben doorgebracht, Palestina.

Met zijn eenheid nam luitenant Chabert in juni 1941 deel aan operaties in Syrië en werd vervolgens van augustus 1941 tot mei 1942 met zijn eenheid naar Ethiopië gestuurd.

Ondertussen gepromoveerd tot kapitein in maart 1942, bereikte hij de Levant in juni 1942 tot BM 4 zich in januari 1943 bij de 2e Brigade van de 1st Vrije Franse Divisie (1st DFL) in Libië voegde.

Kapitein Chabert, compagniescommandant, vocht in Tunesië en nam een ​​belangrijke rol in de slag bij Takrouna op 11, 12 en 13 mei 1943.

Tijdens de Italiaanse campagne, tijdens de gevechten van Monticelli bij Pontecorvo, op 19 mei 1944, slaagde hij erin zijn schermutselaars door vijandelijk vuur aan de grond genageld te houden, wat een beslissende invloed had op hun succes van de dag. Ernstig gewond door een schot tijdens deze operatie, liet Julien Chabert zich pas evacueren nadat hij de instructies aan zijn vervanger had doorgegeven.

Hij voegde zich bij de BM4 zodra zijn wond genezen was, en nam deel aan de landingen in de Provence in augustus 1944, waar hij diende als verbindingsofficier van het bataljon, daarna in alle veldslagen van de 1e DFL tot aan de Rijn.

Julien Chabert werd vervolgens gedemobiliseerd en nam zijn plaats op het kantoor in Niger weer in.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
7 maart 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto