TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chancel, Jean-Louis

Geboortedatum:
25 augustus 1899 (Parijs, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
28 juli 1977 (Parijs, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse

Biografie

Hij nam deel aan de oorlog van 14/18 in de artillerie van april 1917 tot de wapenstilstand en werd geciteerd.

Gemobiliseerd in 1939, nam hij deel aan de Franse campagne en trok zich terug op de Creuse in juni 1940.

Gedemobiliseerd verhuisde hij naar de zuidelijke zone, bij Mont Dore, waar hij zijn familie vond. Vanaf begin 1941 probeerde hij tevergeefs Londen te bereiken.

Hij vestigde zich begin 1942 in Nice en zocht opnieuw aan de Côte d'Azur naar een manier om naar Engeland te vertrekken. In mei ontmoette hij via zijn voormalige regimentskameraad René Lefebvre Emmanuel d'Astier de la Vigerie die hem in dienst nam bij de beweging "Bevrijding".

Snel maakte Jean-Louis Chancel een aantal belangrijke connecties voor de beweging, maar de activiteiten van de beweging, die in zijn ogen te "politiek" en niet militair genoeg waren, bevredigden hem niet.

In september 1942 werd hij plaatsvervangend commandant Rewez, alias Jacques Robert, die door Londen werd belast met het opzetten van een militair inlichtingennetwerk in de zuidelijke zone. Vanaf die datum wijdde hij zich volledig aan de oprichting en het beheer van het inlichtingennetwerk "Phratrie", dat afhankelijk was van het Centraal Bureau voor Inlichtingen en Actie (BCRA), de gaullistische geheime diensten.

Hij werd in april 1943 op hetzelfde moment als Rewez gearresteerd in Nice, werd dankzij zijn tegenwoordigheid van geest vrijgelaten en organiseerde onmiddellijk de ontsnapping van zijn leider, die na drie pogingen succesvol was. Rewez, volledig "verbrand", stuurt Chancel, alias Chavagnac, in samenwerking met Londen in mei 1943 zodat deze zijn plaats inneemt aan het hoofd van "Phratrie" bij zijn terugkeer naar Frankrijk.

In juni 1943 vervangt Chancel, die door een luchtoperatie uit Londen is teruggekeerd, in feite Rewez als hoofd van het netwerk, dat hij vanaf dat moment blijft ontwikkelen, zowel in de zuidelijke als in de noordelijke zones.

Opgespoord door de Gestapo, trad hij in maart 1944 toe tot Engeland nadat hij op zijn beurt het netwerk in handen had gegeven van zijn eerste plaatsvervanger, Antoine Masurel, alias Marc. Op deze datum is het "Phratrie"-netwerk zo belangrijk geworden dat het is onderverdeeld in acht onafhankelijke netwerken.

Toen hij in Londen aankwam, nam Chancel het bevel over de "R" (Intelligentie) sectie van de BCRA, waar hij door zijn intelligente en ervaren actie zijn kameraden te hulp kwam die op een efficiënte manier in Frankrijk bleven.

Terug in Frankrijk, een paar dagen na de bevrijding van Parijs, werd hij op missie gestuurd naar Zweden, Marokko en vervolgens Duitsland om de terugvordering van politieke gevangenen af ​​te handelen. Hij beëindigde de oorlog met de rang van luitenant-kolonel FFI voordat hij zijn beroep als schilder-decorateur hervatte.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
19 oktober 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto