TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Charbonneaux, Pol

Geboortedatum:
26 oktober 1909 (Reims, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
20 juli 1954 (Andrews USAF-basis, VS)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Als reserve-officier student, deed hij zijn militaire dienst bij het 18e Dragon Regiment en vervolgens op de cavalerieschool van Saumur, in 1930-1931.

Pol Charbonneaux keerde terug naar het burgerleven, maakte perioden van reserve en slaagde in maart 1938 voor zijn vliegbrevet; het wordt dan teruggegeven aan de luchtmachtreserve.

Teruggeroepen toen de reservisten in augustus 1939 werden gemobiliseerd, werd hij gedetacheerd bij de prefect van Marne.

In juni 1940 was hij in Toulouse, in het verkenningstrainingscentrum. Hij gaat het hoger beroep van 18 juni vooraf door op 17 juni met het vliegtuig naar Engeland te gaan.

Na enige tijd doorgebracht te hebben in het kamp Saint-Atham (Wales), werd hij toegewezen aan Combat Group 1 onder het bevel van Commander de Marmier. In september 1940 verliet hij Engeland met de Dakar-expeditie en landde in Kameroen waar hij de leiding had over de bevoorrading.

In december 1940 werd luitenant Charbonneaux naar Egypte gestuurd, naar Ismailia, om een ​​Blenheim-pilotenopleiding te volgen. Een paar maanden later voegde hij zich in Khartoum bij de Gereserveerde Bombardement Groep nr. 1 (GRB 1) die opereerde in Abessinië. Daar voerde hij zijn eerste oorlogsmissies uit tegen de Italianen die zich verzetten rond het Tana-meer. Hij neemt deel aan verschillende missies op Gondar, Bahr, Dar, Debra, Marcos ...

In 1941, na de vorming van de bombardementsgroep "Lorraine", werd luitenant Pol Charbonneaux naar Libië gestuurd, waar hij in november deelnam aan het Engelse offensief dat de geallieerde troepen voorbij Benghazi leidde. Hij maakt deel uit van het eerste squadron van de "Lorraine".

Op 20 december 1941 zouden 12 vliegtuigen, waaronder 4 Blenheim van de "Lorraine", geëscorteerd door twintig jagers, vijandelijke colonnes op de weg Tocra-Benghazi bombarderen. Na meer dan een uur vliegen werd de formatie aangevallen door een tiental Messerschmitt 109 F. De geallieerden verloren 9 vliegtuigen, waaronder die van kolonel Pijeaud en luitenant du Boisrouvray. Van de Lorraine-vliegtuigen slaagden alleen die van Yves Ezanno en Pol Charbonneaux erin terug te keren naar de basis.

Pol Charbonneaux werd gepromoveerd tot kapitein in maart 1942, toen de groep "Lorraine" terugkeerde naar Syrië. Een paar maanden reist hij met vliegtuigen tussen Takoradi en Calcutta. Daarna nam hij het commando in Palestina over van het "Nancy" squadron. Eind 1942 keerde hij terug naar Engeland met de groep "Lorraine".

Als commandant voerde hij in april 1943 verschillende bombardementen uit, met name laagvliegend, voordat hij in september 1943 om gezondheidsredenen werd teruggetrokken uit operaties. Hij maakte toen in totaal 155 uur oorlogsvliegen en zevenenzestig missies.

Pol Charbonneaux werd vervolgens toegewezen aan het opleidingscentrum van Filey, waar hij verantwoordelijk was voor het organiseren van de opleiding van Frans personeel uit Noord-Afrika.

In juli 1944 trad hij toe tot het kabinet van generaal de Gaulle en werd in december 1944 bevorderd tot luitenant-kolonel.

In juni 1945 kreeg hij het bevel over de vliegbasis van La Rochelle en het jaar daarop werd hij toegelaten tot de eerste promotie van de Air War School. In 1948 benoemd tot lid van de Generale Staf van de luchtmacht als inspecteur van luchtvaartbombardementen en -transport, werd hij in januari 1951 bevorderd tot de rang van kolonel en toegewezen als plaatsvervangend luchtattaché bij de Franse ambassade in de Verenigde Staten (Washington).

Op 17 juli 1954 vloog het vliegtuig van kolonel Pol Charbonneaux in brand tijdens het opstijgen vanaf de basis Andrews in de Verenigde Staten. Op 20 juli stierf kolonel Charbonneaux aan zijn verwondingen. Hij is begraven in Reims.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
29 december 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto