TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Chareyre, Albert

Geboortedatum:
26 augustus 1915 (Nice, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
23 april 1946 (Can Tho, Zuid-Vietnam)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Opgeroepen voor militaire dienst in oktober 1937, bestemd voor de luchtvaart, werd hij vanwege zijn slechte gezichtsvermogen niet aangenomen en bij het verlaten van de school voor reserve-officieren in Poitiers, werd hij ingedeeld bij het 4e Regiment van de divisie-artillerie (4e RAD) in Colmar in oktober 1938.

Tijdens de Vreemde Oorlog, op zoek naar activiteit, slaagt tweede luitenant Chareyre erin om een ​​waarnemersstadion per vliegtuig te maken in Dinard.

Teruggetrokken in Pau in juni 1940, bereikte hij onmiddellijk Londen door aan boord te gaan van de Sobieski, een Poolse boot die op 21 juni 1940 uit Saint-Jean-de-Luz vertrok. Betrokken bij de Vrije Franse Strijdkrachten, nam hij deel aan de Dakar-operatie in September 1940.

In Brazzaville werd hij als luitenant aangesteld bij het 3de Bataljon van het Kameroense Rifle Regiment (RTC) waarmee hij deelnam aan de rallyoperaties van Gabon in oktober en november 1940. In december 1940 nam zijn eenheid de naam Marching Battalion aan. nr. 4 (BM 4). Albert Chareyre verliet Gabon in december 1941 en werd met zijn eenheid in Ethiopië toegewezen tot mei 1942, daarna in Libanon.

In januari 1943 voegde BM 4 zich bij de 2e Vrije Franse Brigade om deel te nemen aan de campagne in Tunesië. Op 11 mei 1943 werd hij in de linker onderarm en linkerdij geschoten tijdens de aanval op heuvel 136 in de regio Takrouna. Ondanks zijn verwonding slaagt hij erin een groep gevangenen terug te brengen naar het bataljonshoofdkwartier. Van april tot juli 1944 nam hij deel aan de Italiaanse campagne, waarin hij werd gepromoveerd tot kapitein. Op 16 augustus landde hij in Cavalaire, in de Provence. Een paar dagen later, op 20 augustus, werd hij opnieuw in de linkeroksel geschoten tijdens gevechten in de regio Hyčres. Op 23 augustus onderscheidde hij zich vooral tijdens de aanval op heuvel 132 door een moeilijke en gevaarlijke verbinding binnen zijn eenheden te onderhouden. Begin 1945 nam kapitein Chareyre deel aan de campagne voor de bevrijding van de Elzas (januari-februari). Met de BM 4 beëindigde hij de campagne in Frankrijk door in de Alpen te vechten en bevrijdde Breil op de weg Tende-Vintimille.

Vanaf het einde van de oorlog ging hij vrijwillig naar het Verre Oosten. In januari 1946 begon hij bij het 43e RIC voor Cochinchina, waar hij verantwoordelijk was voor regionale veiligheid en pacificatie. Per ongeluk gewond op 21 april, Albert Chareyre stierf op 23 april 1946 na zijn verwondingen in het Cantho-ziekenhuis waar hij werd begraven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
7 maart 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto