Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Charmot, Guy

Geboortedatum:
9 oktober 1914 (Toulon, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
7 januari 2019 (Marseille, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Hij voelde al op zeer jonge leeftijd de koloniale roeping en ging in 1934 naar de school voor militaire gezondheidsdienst in Lyon. In 1939 was hij actief in het 49th Colonial Artillery Regiment (49th RAC) in de Saarsector.

Hij ging in maart 1940 aan boord voor Opper-Volta, ging begin juli 1940 naar de Goudkust (Ghana) en vervolgens naar Kameroen, waar hij zich in september bij de Vrije Franse Strijdkrachten voegde.

Hij werd als arts toegewezen aan het Marching Battalion n ° 4 (BM 4) zodra hij was opgeleid, en verliet Kameroen met hem in december 1940 om zich bij de 1st Colonel Brigade van luitenant-kolonel Génin in Palestina aan te sluiten.

Guy Charmot nam deel aan de campagne in Syrië in juni 1941 met de BM 4 die toen vocht in Ethiopië voordat hij in 1942 in Libanon werd gestationeerd.

In januari 1943 trad het bataljon toe tot de gelederen van de 2e Franse Vrije Brigade van de 1e Franse Vrije Divisie in Libië.

Guy Charmot nam deel aan de gevechten in Tunesië en toonde altijd veel activiteit, moed en toewijding.

Guy Charmot onderscheidde zich vooral tijdens de gevechten van 17 tot 20 mei 1944 in Italië, door zijn hulpposten zo ver mogelijk te duwen en zo verschillende van zijn gevechtskameraden te redden door de snelheid van zijn interventies op de vuurlinie. Hij ontving op 30 juni 1944 in Marcianise het Kruis van de Bevrijding uit handen van generaal de Gaulle.

Hij landde in augustus 1944 in de Provence met de 1st French Free Division en raakte gewond tijdens de gevechten voor de bevrijding van Toulon.

Daarna nam hij deel aan de Franse campagne tot 1945 en eindigde de oorlog in het Authion-massief in de Alpes-Maritimes.

Dokter-kapitein aan het einde van de oorlog, werd hij arts van de overzeese ziekenhuizen en universitair hoofddocent van de legergezondheidsdienst, waardoor hij tot 1965 talrijke verblijven in Afrika maakte. Onderzoeksspecialist in tropische geneeskunde, Guy Charmot nam ontslag met de rang van dokter-kolonel om de afdeling Therapeutisch Onderzoek van Rhône-Poulenc binnen te gaan.

Hij is professor aan het Institute of Medicine and African Epidemiology en schrijft ook mee aan verschillende medische boeken die in samenwerking zijn en aan 300 wetenschappelijke publicaties. Voormalig voorzitter van de Société de Pathologie exotique, werd hij in 1994 verkozen tot lid van de Franse Academie voor Overzeese Wetenschappen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
20 november 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto