TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chas, Henri

Geboortedatum:
30 december 1900 (Armentières, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
11 april 1945 (Sandbostel, Duitsland)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Bachelor, anticipeerde hij op de oproep en nam op 17-jarige leeftijd dienst voor de duur van de oorlog.

Gedemobiliseerd als reserveofficier, bleef hij tussen de twee oorlogen gehecht aan de studie van militaire kwesties en aan de praktijk van opfriscursussen.

In 1929 werd hij algemeen agent van de verzekeringsmaatschappij "La Nationale" in Puy in de Haute-Loire.

Teruggeroepen om in 1939 te dienen als reserve-luitenant bij de 8e GRDI in Moulins, diende hij daar als inlichtingenofficier en onderscheidde hij zich in verschillende talrijke gevechtsacties in mei en juni 1940. Hij ontving het Croix de Guerre en twee citaten.

Gedemobiliseerd in augustus 1940, keerde hij terug naar Le Puy, in de Haute-Loire, waar hij zijn beroep hervatte bij het bedrijf "La Nationale".

In 1941 kwam Henri Chas in contact met een Britse inlichtingendienst (Antoine-Ventriloquist Buckmaster Network) onder leiding van de commandant van Vaumecourt (alias Gauthier) in de regio. Hij zorgt voor de ontvangst van agenten en parachutistenuitrusting tot november 1942, wanneer zijn team wordt gedecimeerd door verschillende arrestaties.

Kort daarna kwam hij in contact met de Verenigde Verzetsbewegingen (MUR) en werd hij benoemd tot hoofd van het Geheime Leger (AS) van Haute-Loire. In oktober 1943 slaagde hij erin de ontsnapping te organiseren van een Britse agent die in het ziekenhuis van Le Puy lag. Na deze ontsnapping werden zijn vrouw en kinderen gearresteerd en 48 uur lang ondervraagd door de politie. Hij is dus verplicht ondergronds te gaan.

In januari 1944 werd hij onder het pseudoniem "Charlieu" hoofd van de MUR maquis in de regio Limoges.

In mei 1944 werd hij benoemd tot hoofd van het Vrije Korps van de Bevrijding (CFL) van de R 5 regio (Dordogne, Corrèze, Haute Vienne, Indre) en breidde zijn actie uit naar Creuse. Het streeft naar het opzetten van een gedisciplineerde en efficiënte paramilitaire organisatie waarvan het de actie coördineert; het streeft er ook naar om banden te onderhouden met de verschillende maquis om hun engagement te coördineren. Henri Chas staat in nauw contact met kolonel Rousselier (bekend als "Rivière"), regionaal leider van de FFI en met Eugène Déchelette, regionaal militair afgevaardigde (DMR).

In juli 1944 bezette een Duitse colonne een deel van de Creuse om een ​​schoonmaakoperatie uit te voeren. Charlieu, die zich in de streek van Bourganeuf bevindt, in het kasteel van Péreuse, zetel van een maquis, wordt op 16 juli aangevallen door een bataljon. Hij slaagt erin om eerst te ontsnappen, maar weigert het gebied te verlaten totdat de operatie is voltooid.

Op 22 juli werd hij in Vieilleville door de Duitsers gearresteerd. Hij werd naar Clermont-Ferrand gebracht en op 20 augustus 1944 via het kamp Natzweiler-Struthof naar Dachau gedeporteerd.

Daarna overgebracht naar Neuengamme, stierf Henri Chas op 11 april 1945 tijdens de evacuatie van het kamp naar Sandbostel, een voormalig krijgsgevangenenkamp, ​​gelegen ten westen van Hamburg, de XB-stalag, die Neuengamme's "mouroir" was geworden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
16 oktober 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto