TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chauliac, Guy

Geboortedatum:
20 augustus 1912 (Lyon, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
7 mei 2005 (Parijs, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Hij bracht een deel van zijn jeugd door in Marokko, waar zijn vader was gestationeerd. Zelf vervolgde hij zijn studie aan de Marine en Koloniale School of Health in Bordeaux van 1932 tot 1936, toen hij zijn doctoraat in de geneeskunde behaalde.

Hij was op het moment van de oorlogsverklaring in dienst in Abéché in Tsjaad als hoofd-luitenant-arts van Groep II van het Senegalese Tirailleurs Régiment du Tchad (RTST).

Hij trad toe tot de Vrije Franse Strijdkrachten op 28 augustus 1940 toen Tsjaad zich aansloot bij Vrij Frankrijk en bleef toegewezen aan de RTST als plaatsvervangend arts op de militaire basis Faya-Largeau (Tsjaad) op besluit van kolonel Leclerc.

Hij werd begin 1942 naar Zouar in Tibesti gestuurd, bracht daar drie weken door met het behandelen van een epidemie van longontsteking onder de schutters en ging toen aan de slag als arts van de 2nd Discovery and Combat Company onder bevel van kapitein Geoffroy.

Hij nam deel aan de eerste campagne van de Fezzan, waarna hij in maart 1942 werd gepromoveerd tot kapitein-dokter. In december 1942 nam hij vervolgens deel aan de tweede campagne van de Fezzan en vervolgens die van Tripolitania en Tunesië. Hij onderscheidde zich met name tijdens operaties van 19 tot 28 april 1943 door vele gewonden onder zwaar artillerievuur te verzorgen. Zelf werd hij op 28 april bij Djebel Garci door granaatscherven aan zijn hand gewond.

In november 1943 toegewezen aan het 13e Medisch Bataljon van de 2e Pantserdivisie als plaatsvervanger van de eenheidscommandant, speelde hij een sleutelrol in de ontwikkeling van deze medische eenheid. Hij scheept in Algerije in voor Engeland. Hij landde op 5 augustus 1944 in Grandcamp en nam deel aan de campagne in Normandië en de bevrijding van Parijs.

Toen benoemd tot hoofd van de 3e Medische Compagnie, onderscheidde hij zich tijdens de oversteek van de Vogezen en de aanval op Straatsburg in november 1944, daarna de campagne van Haute-Alsace waar hij erin slaagde een zeer mobiele situatie te domineren, ondanks de groot aantal gewonden en de lengte van de evacuatie-assen, waardoor het optreden zowel in de vuurlinie als in de zones die nog door vijandelijke detachementen worden doorkruist, leidt.

Na de Elzas nam hij deel aan de verovering van Royan en de Duitse campagne tot de verovering van Berchtesgaden.
Bevorderd tot doctor in bevel op 25 juni 1945, was hij toen, van 1946 tot 1953, directeur en arts in het ziekenhuis in Monrovia (Liberia).

Terug in Frankrijk was hij een jaar lang hoofddokter van de 13e Demi-brigade van Parachute Commando's, daarna in Tunesië en Algerije, als directeur van de gezondheidsdienst van de 13e ID.

Gepromoveerd tot luitenant-kolonel arts, werd Guy Chauliac toegelaten tot de Ecole supérieure de Guerre (1955-1957) en vervolgens benoemd tot directeur van de openbare gezondheidsdienst in Mauritanië (1957-1960).

Bevorderd tot geneesheer-kolonel, werd hij toegelaten als auditor aan het Institut des Hautes Etudes de la Défense Nationale (1960-1961).

Van 1961 tot 1964 was hij assistent-arts in de richting van de gezondheidsdienst van de troepen in Madagaskar voordat hij in 1965 werd aangesteld als instructeur aan de Ecole de Guerre.

Technisch adviseur van het Gabonese Ministerie van Volksgezondheid van 1966 tot 1968, Guy Chauliac kreeg ondertussen zijn sterren als huisarts 2e klas.

Benoemd tot directeur van de gezondheidsdienst van de 7e militaire regio van 1968 tot 1972, werd hij in november 1969 gepromoveerd tot 1e klas algemeen arts.

Huisarts Guy Chauliac werkte twee jaar als inspecteur van de Army Health Service voordat hij in augustus 1974 de actieve dienst verliet.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
17 november 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto