TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chavenon, Guy

Geboortedatum:
30 juni 1911 (Chantelle, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
7 april 1973 (Parijs, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Hij ging in 1932 naar de Naval Health School in Bordeaux en werd een koloniale arts.

Dokter bij de 4e RTS in Fréjus in 1937 en 1938, hij werd naar Congo gestuurd, naar Pointe-Noire, en werd toegewezen aan de gezondheidsafdeling van Kouilou, vervolgens aan de chirurgische dienst van het ziekenhuis van Pointe-Noire in april 1940.

Vanaf juni 1940 probeerde hij, als reactie op de oproep van generaal de Gaulle, de AEF te verlaten om geallieerd gebied te veroveren. Na twee mislukte pogingen bleef hij in Pointe-Noire, waar hij worstelde om de kolonie naar Free France te brengen.

Hij nam deel aan de Gabon-campagne met de Parant-column in oktober en november 1940 voordat hij werd aangesteld als directeur van de gezondheidsdienst van Gabon en het ziekenhuis van Libreville, waar hij als chirurg werkte.

Omdat hij zich bij een operationele eenheid wilde voegen, moest hij vele maanden wachten voordat hij eind november 1941 werd belast met het vormen, in Bangui, binnen Kolom Leclerc, de sanitaire groep van Kolom 2 waarvan hij het commando op zich nam. Bij zijn aankomst in Bangui in december 1941 werd Guy Chavenon gepromoveerd tot dokter-kapitein.

In oktober 1942 bracht hij de medische groep, bestaande uit twee secties, naar Fort-Lamy om deel te nemen aan de tweede campagne van Fezzan en die van Tripolitania. Tijdens de gevechten in Tunesië onderscheidde Guy Chavenon zich als chirurg op 10 maart 1943 in Ksar Rhilane tijdens de tegenaanval van de 20e Pantserdivisie door meedogenloos te opereren. Dicht bij generaal Leclerc werd hij zijn persoonlijke arts.

In 1944 voerde hij de campagne in Normandië uit door deel te nemen aan de veldslagen van Ecouché (12 tot 22 augustus) en Longjumeau. Tegelijkertijd toonde hij koelbloedigheid en moed bij het verzekeren van de behandeling van de gewonden tijdens het luchtbombardement van Ducey. Eind augustus trok Guy Chavenon met de 2nd Armoured Division het bevrijde Parijs binnen.

Hij raakte gewond op 23 november 1944, ten tijde van de verovering van Straatsburg, terwijl hij een man oppikte die onder zijn ogen was gevallen tijdens een gewelddadig bombardement.

Na de oorlog vertrok hij met Leclerc naar Indochina, waar hij als tussenpersoon voor de generaal op de missie van Sainteny diende. Bij zijn terugkeer naar Frankrijk in augustus 1946 werd hij toegewezen aan de generale staf van generaal Leclerc, bij de inspectie van de landstrijdkrachten in AFN in Parijs. Daarna werd hij in juli 1947 in Marseille aangesteld met de rang van dokter-kolonel.

In 1948 vertrok Guy Chavenon naar Togo, waar hij meewerkte aan de uitrusting van het Lomé-ziekenhuis. Hij was toen plaatsvervangend hoofd van de chirurgische diensten in het Bégin-ziekenhuis in Parijs.

Directeur van de gezondheidsdienst in Madagaskar in 1954, bleef hij in functie tot 1961, toen hij voorzitter werd van de Hervormingscommissie van de 1e Militaire Regio (Parijs).

Gepromoveerd tot huisarts in 1966, werd hij tegelijkertijd benoemd tot adjunct-directeur van de gezondheidsdienst van de 9e militaire regio voordat hij zich terugtrok in Vichy.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
7 juli 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto