TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chenailler, Paul

Geboortedatum:
6 mei 1904 (Parijs, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
17 juni 1960 (landhuis van Kerlebert-Queven, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Hij was zeekapitein en luitenant van een reserveschip toen de oorlog uitbrak. Nadat hij in de verkenning van Le Havre had gediend, werd hij gedwongen terug te vallen op Cherbourg en vervolgens Casablanca te bereiken met de baggermachine Marie-Gilberte waarvan hij de commandant was.

Gedemobiliseerd in Marokko, werd hij vervolgens gerepatrieerd naar Frankrijk en in 1941 was hij adjunct-directeur van de bevoorradingsdiensten van Morbihan.

Vanaf die tijd nam hij deel aan het verzet.

In december 1943 was Paul Chenailler afdelingshoofd van de France Combattante-beweging.

Plaatsvervangend commandant Maurice Guillaudot, hij volgde hem op toen deze op 10 december 1943 door de Duitsers werd gearresteerd. Nadat hij kolonel Morice was geworden (als eerbetoon aan Maurice Guillaudot), zette hij zijn pc op in Brehan-Loudéac.

In de winter van 1943-1944 bemachtigde hij dankzij zijn banden met Londen talrijke parachutes met wapens. Morice wordt dan hoofd van alle verzetsbewegingen in Morbihan. Hij organiseerde de verspreide troepen van de maquis en slaagde erin ze om te vormen tot een homogeen ondergronds leger van enkele duizenden manschappen.

De verzetsstrijders georganiseerd in secties, compagnieën en bataljons vormden begin juni 1944 acht bataljons van 1.000 man.

Tussen 6 en 18 juni 1944 verzamelde Paul Chenailler drie bataljons om een ​​parachute-dropzone te beschermen bij Saint-Marcel, in de buurt van Malestroit, waar hij gedurende 12 dagen wapens en parachutisten ontving van het 4th Air Infantry Battalion (4th BIA). Op 18 juni vielen de Duitsers Saint Marcel aan met 9 tot 10.000 man. Tijdens de nacht, om aan de omsingeling te ontsnappen, verdwenen de drie bataljons en lieten de vijand geen gewonden of wapen achter.

Na 6 augustus, toen de band werd gelegd tussen de verzetsstrijders en het Amerikaanse leger, hield Morice, samen met generaal Borgnis-Desbordes, het front in Lorient en La Villaine, voordat hij plaatsvervangend commandant van de 19e ID werd.

Toen de oorlog voorbij was, werd hij gedemobiliseerd met de rang van fregatkapitein. In december 1945 ontving hij in Vannes het Kruis van de Bevrijding door generaal de Larminat, tegelijk met Maurice Guillaudot, die was teruggekeerd van deportatie.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
19 oktober 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto