TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chevalier, Camille

Geboortedatum:
9 januari 1899 (Dijon, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
18 augustus 1942 (Dijon, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Met veel enthousiasme richtte hij in 1940 een verzetsgroep op met vrienden zoals André Jarrot. Toen Chalon zich op de demarcatielijn bevond, specialiseerde hij zich al snel in het helpen van de ontsnapte Franse krijgsgevangenen die hij huisvestte. tot meerdere medeplichtigheid en de hulp van zijn vrouw Jeanne.

Camille Chevalier weigert vergassers op auto's te monteren omdat, zegt hij, benzine besparen indirect werkt voor de vijand. Levend van zijn spaargeld en het inkomen van zijn vrouw als naaister, gaf hij zijn beroep op om zich onder de naam Louis Bayard aan zijn clandestiene activiteiten te wijden.

In contact gekomen met Joseph Dubar, hoofd van het Belgische inlichtingennetwerk "Ali France", trad hij toe tot de organisatie in 1941. Zijn huis werd gebruikt als brievenbus voor "Ali France" evenals voor het Britse militaire inlichtingennetwerk "Gloria SMH "die het ook post naar de zuidelijke zone stuurt.

Begin 1942 breidde Camille Chevalier zijn activiteiten als smokkelaar uit naar de geallieerde soldaten en in het bijzonder naar Belgen die zich bij Groot-Brittannië wilden aansluiten. Hij slaagde er ook in om de stempels van het stadhuis van Chalon te bemachtigen, evenals die van naburige gemeenten om valse papieren te produceren.

Naar schatting zullen enkele honderden mensen gebruik hebben gemaakt van de diensten.

Op 11 juli 1942 klopte een Gestapo-agent die zich voordeed als een ontsnapte persoon op zijn deur. Ontvangen net als de anderen, gaf Chevalier hem een ​​valse identiteitskaart voordat hij de vrije zone inging om netwerkmail te vervoeren. Tijdens zijn afwezigheid maakt Madame Chevalier zich zorgen omdat de "ontsnapte" meerdere keren de stad in gaat in plaats van verborgen te blijven terwijl hij wacht tot de grens overgaat.

Op 13 juli is Camille Chevalier terug. 's Avonds, terwijl hij in zijn huis dineerde in het gezelschap van enkele opstandige vrienden, waaronder Simone Monier, die in Dijon verantwoordelijk was voor de opvang van ontsnapte krijgsgevangenen, kwam de Gestapo tussenbeide en arresteerde iedereen op beschuldiging van de geïnfiltreerde agent van de Gestapo. Madame Chevalier werd op 5 augustus vrijgelaten.

Op 25 juli overgebracht naar de gevangenis van Dijon, berecht op 6 augustus, werd Camille Chevalier ter dood veroordeeld, samen met Simone Monier die uiteindelijk in Duitsland werd geïnterneerd en in 1945 werd vrijgelaten. Camille Chevalier werd op 18 augustus 1942 in Dijon doodgeschoten. Eerst ter plaatse begraven, zal zijn lichaam vervolgens worden overgebracht naar de westelijke begraafplaats van Chalon-sur-Saône. Camille Chevalier werd postuum verheven tot de rang van kapitein.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
16 augustus 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto