TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chevillot, Gilbert

Geboortedatum:
12 juli 1908 (Romainville, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
2 september 1944 (Algerije, Algerije)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Opgeroepen voor de vlag in november 1928, bereidde hij zich voor op EOR-cursussen in Lunéville en in het kamp van Saint Avold en in april 1929 werd hij ontvangen in Saint-Cyr. Hij werd toen toegewezen aan het 3de Bataljon van versleten dragonders.

In mei 1930 werd hij gedemobiliseerd als reserve tweede luitenant. Omdat hij niet van het burgerleven genoot, meldde hij zich in april 1934 voor drie jaar bij de koloniale infanterie als sergeant.

Gilbert Chevillot, toegelaten tot Saint-Maixent in september 1936, studeerde af van de "Faire Face" -promotie met de rang van tweede luitenant.

Vervolgens werd hij ingedeeld bij het 3de Koloniale Infanterieregiment en vervolgens in april 1938 bij het 4de Senegalese Tirailleursregiment waarmee hij naar AOF vertrok.

In 1939 was Gilbert Chevillot in Ouagadougou in Opper-Volta en ondanks zijn verzoek mocht hij niet terugkeren om in Frankrijk te vechten.

In juli 1940 reageerde hij op de oproep van generaal de Gaulle en bereidde hij zich voor op de rally van zijn bataljon. Opgeroepen door zijn leider in aanwezigheid van de officieren van het bataljon, bevestigt hij, revolver in de hand, zijn inzet voor Free France. Dan verlaat hij het pand en bedreigt hij het wachthuis met zijn wapen.

Onder zijn leiding bereikte het grootste deel van zijn eenheid, met uitrusting (vrachtwagens) en bewapening, de Goudkust, nadat ze honderden kilometers hadden afgelegd en de wegversperringen gedwongen hadden om ze te stoppen.

Gilbert Chevillot nam vervolgens deel aan campagnes in het Midden-Oosten. In 1942 nam hij met het Marching Battalion No. 2 (BM 2) deel aan de slag bij Bir-Hakeim, waar hij zegevierend het bevel voerde over een steunpunt. Tijdens het vertrek van de troepenmacht in de nacht van 10 op 11 juni 1942 wist hij bijna zijn hele compagnie terug te brengen.

Gilbert Chevillot werd vervolgens ingedeeld bij de Generale Staf van de 1st Brigade waarmee hij in oktober 1942 deelnam aan de veldslagen van El Alamein.

Kapitein Gilbert Chevillot werd ernstig ziek en werd opgenomen in het ziekenhuis van Maillot in Algiers, waar hij stierf op 2 september 1944. Hij werd begraven op de begraafplaats Saint Eugene in Algiers.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
14 juli 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto