TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Clerc, Charles

Geboortedatum:
29 mei 1908 (Bilbao, Spanje)
Overlijdensdatum:
2 januari 1967 (Nancy, France)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Na zijn afstuderen als ingenieur deed hij zijn militaire dienst als EOR aan de Versailles Tank School, daarna als tweede luitenant in het 510th Combat Tank Regiment in Nancy.

In 1931 trad hij toe tot Laiterie Saint-Hubert, een groot agrovoedingsbedrijf.

Tegelijkertijd schreef hij zich in aan de faculteit farmacie, waar hij een diploma in de microbiologie voorbereidde en behaalde.

In 1939 gemobiliseerd als tankluitenant, meldde Charles Clerc zich vrijwillig aan voor Syrië, waar hij werd toegewezen aan het Homs tankbataljon. In zijn hoedanigheid van "Gadz'Arts" werd hij vervolgens gedetacheerd bij het Beiroet auto annex park, als hoofd van de tankwerkplaats.

In antwoord op de oproep van generaal De Gaulle bereikte hij Palestina op 30 juni 1940 en voegde zich in Haifa bij de 3e compagnie van de 24e RIC van Tripoli, die al snel de naam aannam van 1st Marine Infantry Battalion (1st BIM).

De 1e Compagnie van de 1e BIM verliet Ismailia om zich in Solum, in Egypte, aan te sluiten bij de Britse troepen van generaal Wavell die in december 1940 het offensief begonnen tegen de Italiaanse troepen van het Graziani-leger. In januari 1941 bracht luitenant Charles Clerc een meesterlijke slag toe tijdens de aanval op Tobruk door zes vijandelijke posten te veroveren. Wat leverde hem op om op 7 maart 1941 te worden geciteerd in de orde van het leger en tot Companion of the Liberation te worden gemaakt door generaal de Gaulle.

In juni 1941 keerde hij met de 1e Vrije Franse Lichte Brigade onder bevel van generaal Legentilhomme terug naar Syrië, waarna hij werd ingedeeld bij de 1e Vrije Franse Brigade, die zich onder bevel van generaal Koenig onderscheidde in Libië en Egypte in Halfaya, Bir - Hakeim en El Alamein, naast het Britse 8e leger.

De wetenschappelijke en technische vaardigheden van kapitein Charles Clerc leverden hem de verantwoordelijkheid op om de autoservice van de 1st Free French Division op te zetten. Hij creëerde vanaf het begin de eerste zware mobiele ondersteuningswerkplaats waar de divisie duizenden kilometers doorheen zou reizen.

Na de herovering van Tunesië in 1943 werd kapitein Clerc, de oorspronkelijke berijder, toegewezen aan de 2e pantserdivisie van generaal Leclerc, die toen in opleiding was in Marokko. Hij had de leiding over het materieelbeheer van deze grote eenheid waarmee hij in april 1944 bij Engeland kwam; hij was een van de eerste elementen die in augustus 1944 in Normandië landde.

Aan het hoofd van een verkenningsgroep nam hij deel aan de race die Leclerc van Normandië naar Parijs, Straatsburg en de Rijn voerde.

Benoemd tot luitenant-kolonel in de strijd tussen Baccarat en Straatsburg, beëindigde Charles Clerc de oorlog onder het bevel van generaal de Larminat in operaties om de zakken van de Atlantische Oceaan te verkleinen.

Zodra de vijandelijkheden waren geëindigd, hervatte Charles Clerc zijn werkzaamheden bij de zuivelfabriek Saint-Hubert, waar hij plaatsvervangend algemeen directeur en administrateur werd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
7 maart 1941
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto