TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Closon, Francis-Louis

Geboortedatum:
18 juni 1910 (Marseille, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
12 december 1998 (Parijs, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Reserve luitenant bij de infanterie aan het einde van zijn militaire dienst in 1932, aan het einde van zijn studie behaalde hij een doctoraat in de rechten (specialisatie economie) en een graad in literatuur.

Francis-Louis Closon, redacteur in 1932 bij het Ministerie van Financiën, was een beursstudent in 1938-1939 van de Rockefeller Foundation in de Verenigde Staten. Hij werd in 1939 gemobiliseerd in New York bij de Franse inkoopmissie, waar hij diende als hoofd financiële diensten.

Ter beschikking van Free France in september 1940 verliet hij New York naar Londen en nam op 17 juli 1941 dienst bij de Free French Forces.

Hij werd toen benoemd tot waarnemend directeur van Financiën van Frankrijk Combattante en vervolgens, in 1942, directeur van de afdeling Binnenlandse Zaken van de politie.

Als vrijwilliger om op missie te gaan naar bezet Frankrijk, voerde hij drie missies uit. De eerste vond plaats op verzoek van Jean Moulin, van 15 april tot 20 mei 1943; hij wordt door generaal de Gaulle afgevaardigd om contact te leggen met de ondergrondse verzetsorganisaties.

Voor zijn tweede missie, van 15 augustus 1943 tot 4 mei 1944, de datum van zijn terugkeer naar Londen, was hij namens het Franse Comité voor Nationale Bevrijding verantwoordelijk voor het vormen van de Bevrijdingscomités. Hiervoor maakte hij een groot aantal reizen onder verschillende pseudoniemen (Fouché, Cou, Coullanges, Vincent, Derdon) terwijl hij de gevaren van clandestiene actie trotseerde. Hij slaagde erin om in de meeste grote steden van Frankrijk (Parijs, Rouen, Lille, Dijon, Marseille, Toulouse, enz.) Bevrijdingscomités op te richten. Hij slaagt er ook in om, dankzij zijn persoonlijke invloed, via de Bevrijdingscomités te verenigen in een gemeenschappelijke actie, de verzetsorganisaties en de politieke partijen die strijden voor de Bevrijding.

Ondanks een ongeval dat hem immobiliseert in het gips, onderbreekt hij geen van zijn organiserende activiteiten. Zijn derde missie (juli-augustus 1944) bracht hem naar de zuidelijke zone in een maquis van waaruit hij naar Parijs ging om de prefect van politie Charles Luizet in zijn taken te installeren.

3 september 1944: hij treedt aan als regionaal commissaris van de Republiek voor Nord-Pas-de-Calais tot maart 1946.

Van 1946 tot 1961 was hij directeur-generaal en oprichter van het National Institute of Statistics of Economic Studies (INSEE) en CEO van Information and Freedom van 1961 tot 1976.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
20 november 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto