TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Coggia, Jean

Geboortedatum:
14 november 1916 (Tébessa, Algerje)
Overlijdensdatum:
24 februari 1943 (Thibica, Tunesië)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Als student geneeskunde aan de faculteit van Montpellier nam hij dienst bij de luchtmacht toen de oorlog werd verklaard. Hij streefde naar Versailles en werd voor de wapenstilstand geëvacueerd met zijn opleiding in Rabat, Marokko.

Gedemobiliseerd verhuisde hij naar Algiers, waar hij zijn medische studies hervatte en besloot zich aan te sluiten bij de Vrije Franse Strijdkrachten in Londen.

In oktober 1941 was hij van plan om samen met andere Algerijnse verzetsstrijders van Algiers naar Gibraltar te vertrekken aan boord van een vissersboot die hij had gekocht en uitgerust.

De poging om in te schepen op het strand van Fort-de-L'Eau mislukte, waarschijnlijk door een aangifte, en de groep werd gearresteerd door de Vichy-politie.

Jean Coggia wordt voorwaardelijk vrijgelaten en gaat naar Tunis waar hij opnieuw wordt gearresteerd. Hij verscheen op 7 mei 1942 voor de militaire maritieme rechtbank van Bizerte. Hij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en werd opgesloten in de civiele gevangenis van Tunis, waar hij een ontsnapping voorbereidde. Maar na de Duitse landing in Tunis en Bizerte in november 1942 maakte hij gebruik van de maatregel van vrijlating van gaullistische politieke gevangenen die door admiraal Esteva waren genomen.

Daarna trad hij toe tot het inlichtingennetwerk "Mounier" (genoemd naar de oprichter, advocaat André Mounier) dat optreedt ten behoeve van de inlichtingendienst. Jean Coggia zal worden goedgekeurd in de Vrije Franse Strijdkrachten in de rang van luitenant als P2-agent belast met 2e klasse.

Tegelijkertijd verhuisde hij naar Bizerte als hulpdokter in een apotheek en onderscheidde hij zich door zijn moed en toewijding tijdens de geallieerde bombardementen. Hij ontmoette een hoofd van het netwerk van de inlichtingendienst, majoor Dick Jones, met wie hij zijn clandestiene activiteiten voortzette en een clandestiene zender opzette in de regio Bizerte. Hij informeerde de geallieerde inlichtingendiensten over de landingen en bewegingen van Duitse en Italiaanse troepen en het verkeer van de maritieme basis Sidi Ahmed.

Op 20 januari 1943 werd hij, na aangifte van een medewerker van de apotheek waar hij werkte, door de Duitsers gearresteerd en overgedragen aan de Franse politie in Tunis. Tijdens een verhoor in een villa ontsnapt hij geboeid door van de tweede verdieping te springen. Hij is enige tijd verborgen in Tunis en komt weer in contact met Dick Jones. Op 23 februari 1943 verlieten de twee mannen Tunis om zich bij de Franse troepen te voegen door de Duitse en Italiaanse linies 80 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad over te steken.

De volgende dag worden ze op het station Thibica verrast door de Duitsers. Na hevig verzet waarbij hij drie Duitsers doodde, raakte Jean Coggia gewond en daarna ter plekke gedood. Zijn gewonde metgezel werd naar Tunis vervoerd.

De volgende dag wordt Jean Coggia begraven in Pont-du-Fhas, een paar kilometer van Thibica. In juni 1943, na de bevrijding van Tunesië, werd zijn lichaam overgebracht naar Bône. Hij rust nu in Toulouse.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
4 mei 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto