TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Colonna d'Ornano, Jean

Geboortedatum:
5 april 1895 (Algerije, Algerije)
Overlijdensdatum:
11 januari 1941 (Murzuk, Libië)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Verloofd op 24 september 1914 met de 1e Spahis in Medeah, ging hij al snel over als sergeant naar het 6e Senegalese Tirailleursbataljon in Blidah waarmee hij de oorlog tegen Duitsland begon. Twee citaten werden hem toegekend in oktober 1916 en april 1917.

Benoemd tot tweede luitenant maart 1918, werd hij tweemaal geciteerd in juni en oktober van hetzelfde jaar.

De oorlog eindigde, Jean Colonna d'Ornano vertrok naar Syrië waar hij zich opnieuw onderscheidde. Daarna ging zijn carrière verder in Senegal, Mauritanië, de Sahara, Soedan, waar hij een uitstekend bestuurder bleek te zijn.

Van 1932 tot 1936 diende hij in Marokko, officier van inheemse zaken en vooral commandant van een "harka" van partizanen aan wie hij zich opdrong door zijn fysieke kracht, door zijn werkwoord, door zijn gaan en ook door zijn prachtige kleding vuur.

In maart 1938, hoofd van het bataljon, wordt het bevel over de cirkel van Borkou-Ennedi-Tibesti aan hem toevertrouwd. Het was dan ook in equatoriaal Afrika dat de oorlog hem verraste.

Op 6 mei 1940, lang voordat Italië aan de oorlog deelnam, ontving hij de aankondiging van de inval van een Italiaanse gemotoriseerde colonne in de Franse zone.

De Italianen bevestigen hun aanspraken op de Franse bezittingen in Afrika, wat de woede van de leidinggevenden van het koloniale leger wekt. Vanaf de wapenstilstand van juni 1940 sloot de commandant van Ornano zich ook aan bij Free France en bracht vele officieren en soldaten met zich mee die hem lange tijd hun vertrouwen en hun achting schonken. Op 18 augustus 1940 "deserteerde" hij en voegde zich bij kolonel de Larminat in Leopoldstad voordat hij Fort-Lamy bereikte met René Pleven en deelnam aan de rally van Tsjaad naar Free France op 26 augustus.

Gepromoveerd luitenant-kolonel, Jean Colonna d'Ornano wordt, in Fort-Lamy, de plaatsvervanger van kolonel Marchand die het bevel voert over het Senegalese Tirailleurs-regiment van Tsjaad (RTST).

In december 1940, komende uit Kameroen, ging kolonel Leclerc naar Tsjaad in opdracht van generaal de Gaulle als militair bevelhebber van de gebieden van Tsjaad en om de oorlog naar Libië te brengen. Onmiddellijk bracht luitenant-kolonel Colonna d'Ornano kolonel Leclerc, voor de voorbereiding van dit offensief, zijn volledige steun en vooral al zijn ervaring als een wijze Saharaan.

Vanaf 2 januari 1941 gaf hij zijn instructies voor de aanval op Mourzouk. Colonna d'Ornano claimt en verkrijgt de eer om als eerste de Italiaanse vijand aan te vallen. Het was tijdens dit gevecht dat Jean Colonna d'Ornano op 11 januari 1941 een glorieus einde vond.

Zijn lichaam zou in Mourzouk rusten tot het vertrek van de Franse troepen. Haar stoffelijk overschot werd eerst teruggebracht naar Algiers (10 december 1956) en vandaar naar Corsica, waar ze op 20 december 1956 aankwam aan boord van de Guichen-escorte, om te worden begraven in Ajaccio.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
31 januari 1941
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto