TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Conus, Adrien

Geboortedatum:
6 januari 1901 (Moskou, Rusland)
Overlijdensdatum:
1 september 1947 (Bangui, Centraal-Afrikaanse Republiek)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Tijdens zijn militaire dienst nam hij deel aan de operaties van Marokko van 1924 tot 1926.

Ingenieur voor openbare werken in Equatoriaal Afrika in Bangui, gaf hij zijn eerste beroep op om jager te worden.

Gemobiliseerd als reserve sergeant-chef in september 1939, nam hij deel aan de rally van de Oubangui-Chari, en sloot zich aan bij de Vrije Franse Strijdkrachten in augustus 1940.

Onder het bevel van Pierre-Louis Bourgoin sloot hij zich aan bij de Frankische groep van het 2de maart-bataljon van de AEF (BM 2), opgericht op 1 november 1940 in Bangui onder het bevel van commandant de Roux.

Begin januari 1941 verliet de BM2, nadat ze haar wimpel had ontvangen, Bangui om zich bij Brazzaville in Congo aan te sluiten, waar ze nieuwe rekruten ontving. Hij zette in februari nog een stap richting Durban, voordat hij in april Suez bereikte, en vervolgens Qastina, in Palestina, waar de landstrijdkrachten van Vrij Frankrijk zich aan het hergroeperen waren. Op 26 mei 1941 werd het bataljon beoordeeld door generaal de Gaulle.

Stafsergeant Conus nam actief deel aan de campagne in Syrië in juni 1941; zijn moed en zijn kwaliteiten aan het hoofd van een openhartige groep maken hem al snel tot een van de meest gewaardeerde elementen van zijn eenheid (operaties van Abu, Atriss-Kaden en Nébec).

Gepromoveerd tot tweede luitenant in september 1941 en toegewezen aan een administratieve functie in Jebel Druzen, verveelde hij zich en ging hij eind 1941 in zijn eentje naar BM2 in Egypte.

In mei 1942 kwam Adrien Conus in Libië op het gedurfde idee om de Britse Bren Carrier, het Franse 25 mm kanon, te monteren en zo dit rupsvoertuig om te vormen tot een formidabele machine die tijdens talrijke patrouilles grote schade aanrichtte aan vijandelijke voertuigen. . Conus nam met name deel aan de gevechten van El-Michellé en El-Tellin.

In Bir-Hakeim, aan het hoofd van zijn aldus uitgeruste sectie van Bren Carrier, breekt hij alle gepantserde aanvallen die hij in zijn sector ontvangt. Tijdens de nacht met geweld vernietigde een anti-tank zijn machine, hij werd vervolgens gewond door een schot in de schouder.

Toegewezen aan de experimentele werkplaats in het Midden-Oosten, toonde hij nog vindingrijkheid door een autocannon te ontwikkelen, de "Conus Gun". Deze keer is het een Franse 75 die op een vrachtwagenchassis is gemonteerd, waardoor hij extreem mobiel is en in alle gemotoriseerde patrouilles kan worden geïntegreerd. Van El-Alamein tot Tunesië hebben twee pelotons van deze autokanonnen aanzienlijke verliezen toegebracht aan Duitse gepantserde voertuigen en voertuigen.

Zelf sloot hij zich in april 1943 aan bij het 1e Marokkaanse Spahis Marching Regiment (1er RMSM) om deel te nemen aan de Tunesische campagne waarbij hij een tweede granaatscherf aan de voet opliep.

In oktober 1943 werd hij naar Londen gestuurd, waar hij, na een kort herstel, werd toegewezen aan de parachute-eenheid van kolonel Bourgoin die het bevel voerde over de Frankische groep van BM 2, voordat hij een lange training op Britse bodem onderging. Onder het pseudoniem "Volume" werd het begin juli 1944 door luchtoperaties in Ain afgezet als onderdeel van de geallieerde missie "Eucalyptus"; hij sloot zich aan bij de Vercors en plaatste zich onder het gezag van luitenant-kolonel Huet, militair leider van de Vercors.

Op 21 juli 1944 werd de Vercors omsingeld; Adrien Conus bood zich aan voor een onmogelijke verbindingsmissie met de Oisans maquis. Op 23 juli werd hij samen met enkele kameraden door de Duitsers gevangengenomen. Verhoord, urenlang gruwelijk gemarteld (zijn beulen ontwrichten beide schouders en scheuren zijn nagels af met zijn linkerhand), volhardt hij in het weigeren van informatie die nuttig kan zijn voor de vijand. Aangewezen voor het vuurpeloton met zijn metgezellen, werden ze naar Saint-Guillaume in Isère gebracht.

Er zijn al vier mannen neergeschoten wanneer Adrien Conus, voor het vuurpeloton geplaatst, op de mannen springt die hem wilden neerschieten, ze opzij duwt, zich in een 10 meter diep ravijn werpt en zich in een gat verstopt, zich afdekt met bladeren. Zo ontsnapt hij aan de dood en in zuidoostelijke richting, richting Oisans, komt hij aan het begin van de middag van de volgende dag aan aan de rand van de Drac. Geholpen door een oude vrouw die voor hem zorgde en door de pastoor van een klein dorp, werd hij een paar uur later ontvangen door de FFI die hem naar de officier die de leiding had over de Mûre-sector en van daaruit naar commandant Bastide ( Alain Le Ray) aan wie hij rapporteert. Zijn missie werd uitgevoerd.

Nauwelijks hersteld, keerde hij terug naar zijn post in de Vercors en nam hij deel aan de veldslagen van de Dauphinois maquis. Gepromoveerd tot bataljonscommandant in september 1944, vocht hij vervolgens in Duitsland in infiltratie achter de vijandelijke linies met het A220-commando van kolonel Duclos.

Na de Duitse capitulatie vertrok hij naar Indochina waar hij een parachute-eenheid oprichtte, de "Commando Conus". Luitenant-kolonel Conus verliet Indochina begin juli om terug te keren naar Frankrijk waar hij werd behandeld.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
13 juli 1945
l' Ordre de la Libération
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Commandant (Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
1945
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto