TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cotteret, Henri

Geboortedatum:
25 januari 1922 (Saint-Malo, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
24 januari 1970 (Saint-Malo, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Hij was 18 toen hij de oproep van generaal De Gaulle hoorde. Hij besluit onmiddellijk om zich bij Engeland aan te sluiten door te ontsnappen uit Frankrijk.

Hij ging op 1 juli 1940 in Londen een verloving aan voor de duur van de oorlog bij de Vrije Franse Strijdkrachten.

Zeer snel, zijn opleiding voltooid, werd Henri Cotteret in maart 1941 benoemd tot korporaal.

Gepromoveerd tot sergeant in juni 1941, werd hij naar Kameroen gestuurd, naar het 1e Tirailleurs-regiment van Kameroen. Begin 1942 werd het 3de Bataljon van het 1st RTC het March Battalion n°5 (BM 5), in formatie onder bevel van Commandant Gardet. Henri Cotteret werd in februari 1942 bij de 1e compagnie ingedeeld.

In maart 1942 verliet BM 5 de AEF naar Syrië waar het werd toegevoegd aan de 2nd Brigade van de 1st Free French Division.

In oktober 1942 nam Henri Cotteret deel aan de Egyptische campagne (El-Alamein) en vervolgens aan de operaties van Tunesië in mei 1943, met name in de slag bij Takrouna.

Hij vocht vanaf april 1944 in Italië. Op 24 mei kwam hij een bataljonscommandant te hulp die gewond was in de frontlinie en bracht hem terug ondanks het mortiervuur. Op 12 juni droeg hij in de regio van Bagno Reggio, ondanks hevig vijandelijk vuur, krachtig bij aan het verminderen van een vijandelijke stelling.

Hij landde op 16 augustus 1944 in de Provence bij Cavalaire en nam deel aan de verovering van Toulon en Hyères. In de herfst van 1944 vocht hij in de Vogezen waar hij zich onderscheidde door de gevangenneming van vele gevangenen.

Stafsergeant Cotteret nam deel aan de gevechten in Belfort en vervolgens in de Elzas voordat hij de oorlog beëindigde, in april-mei 1945, in de Alpen, in het Authion-massief, waar hij gedurfde patrouilles uitvoerde in moeilijke en zwaar bezaaide sectoren.

Gedemobiliseerd op 30 juni 1945, keerde Henri Cotteret terug naar Saint-Malo waar hij, aanvankelijk aan het hoofd van een klein bedrijf, een paar jaar later begon in een plastic botenbedrijf, dat hij praktisch runde tot 'toen hij stierf.

Zijn oudere broer Marcel is ook een grote naam in het verzet, hij werd op 2 december 1943 op Mont Valérien door de Duitsers geëxecuteerd. Zijn andere broer vocht de hele oorlog binnen de Vrije Franse Zeemacht (FNFL).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
17 november 1945
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto