TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Coudray, Christian

Geboortedatum:
7 december 1908 (Rouen, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
15 juni 1941 (boven Fort Capuzzo, Libië)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

In november 1928 ging hij als leerling-monteur bij de luchtmacht in dienst, vijf jaar later behaalde hij de titel jachtpiloot. In 1933 volgde hij een opleiding tot jager in Etampes.

Ten tijde van de campagne van 1940 was Chief Warrant Officer Coudray in Libanon, in Rayack, met gevechtsgroep 1/7. Twee dagen voor de wapenstilstand werd hij gedetacheerd naar Egypte, naar Ismailia, naar de Royal Air Force, met luitenant Péronne en adjudant Ballatore.

Als de wapenstilstand plaatsvindt, besluiten de drie mannen, samen met kapitein Jacquier, de strijd voort te zetten en zich bij hun rang bij de RAF aan te sluiten. Op 8 juli 1940 werden onmiddellijk drie eenheden gecreëerd onder de volgende namen:

-Gratis Frans groot verkenningssquadron nr. 1 (Franse bommenwerpervlucht nr. 1) onder bevel van kapitein Ritoux-Lachaud

-Gratis Franse vlucht nr. 2 (Vrije Franse vlucht nr. 2) onder bevel van kapitein Jacquier

-Frans Free Liaison Squadron n ° 3 (Free French Flight n ° 3) onder het bevel van Chief Warrant Officer Lornez

Christian Coudray werd als piloot toegewezen aan Free French Flight N°2 (FFF n°2) zodra deze werd gevormd op 8 juli 1940. De eenheid werd in augustus 1940 toegevoegd aan het 274 Squadron van de RAF en voerde voornamelijk aanvalsmissies op het terrein van de RAF en dekking van de geallieerde vloot.

Hij nam deel aan de luchtverdediging van de haven van Alexandrië en aan de bescherming van de Engelse vloot tijdens haar bombardementen op Bardia. Eind augustus is de eenheid verantwoordelijk voor de verdediging van Haifa.

In maart 1941, na de inspectie van generaal de Gaulle in Egypte, werd het Franse personeel ontheven van hun betrokkenheid bij de RAF en opgenomen in het bevel van de Vrije Franse Luchtmacht (FAFL).

Tijdens de evacuatie van Kreta nam Coudray deel aan verschillende dekkingsmissies boven de Middellandse Zee.

Neergeschoten tijdens een van deze missies boven Libië op 15 juni 1941, zijn lichaam zal nooit worden gevonden. Volgens sommige bronnen werd hij zwaargewond door de Italianen gevangengenomen en naar een ziekenhuis in Duitsland gestuurd waar hij op 19 juli 1941 aan zijn verwondingen overleed.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
23 juni 1941
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto