Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Coupigny, Jean

Geboortedatum:
19 april 1912 (Périgueux, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
22 november 1981 (Cannes, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Als leerling van de Naval Health School (klas van 1935), werd hij in 1937 toegewezen aan Frans Equatoriaal Afrika, als luitenant-arts in het Senegalese Tirailleurs Regiment du Tchad (RTST) in Faya Largeau (Tsjaad).

Vanaf het eerste uur koos hij samen met de huisarts Sicé voor het vrije Frankrijk en nam eind augustus 1940 actief deel aan de betoging van Tsjaad en Midden-Congo.

Op 25 september 1940 gepromoveerd tot dokter-kapitein, bood hij zich vrijwillig aan om te dienen in het 1 maart Battalion (BM 1) dat in oktober 1940 in Brazzaville werd gevormd onder het bevel van de bataljonscommandant Delange van elementen van de RTST die voor de wapenstilstand bestemd waren om te dienen in Europees Frankrijk.

Jean Coupigny leidt de medische dienst tijdens de campagne in Gabon. Tijdens deze operaties in het zuiden van Gabon, in oktober en november 1940, onderscheidde hij zich door zijn toewijding en zorg in moeilijke omstandigheden.

De BM1 wordt vervolgens gehergroepeerd na een lange reis in Palestina alvorens deel te nemen aan de campagne in Syrië. Dokter Kapitein Coupigny raakte gewond door granaatscherven de dag na het offensief, 9 juni 1941.

In oktober 1941, de dag na de gevechten in Syrië, splitste BM 1 zich op tot BM 11. Jean Coupigny bleef verbonden aan BM 1 die werd teruggestuurd naar Tsjaad om in Colonne Leclerc te dienen.

Als zodanig nam hij deel aan de 2e Fezzan-campagne en aan de operaties in Tripolitania (december 1942 - februari 1943). Tijdens de Tunesische campagne (februari-mei 1943) kreeg hij te maken met een epidemie van terugkerende koorts die burgers en soldaten trof. In moeilijke omstandigheden toont hij voortdurend de beste kwaliteiten van moed en zelfopoffering.

Na dienst te hebben gedaan in de lichte chirurgische ambulance van de 1st Free French Division, nam Jean Coupigny deel aan de Italiaanse campagne waar hij tijdens een bombardement in juli 1944 een gewonde buik opereerde, staande in een operatietent vol met granaatscherven. Hij stemde er alleen mee in om op zijn knieën te opereren op bevel van de hoofdarts, terwijl de gewonden op de grond lagen. Hij slaagt erin zijn patiënt te redden.
Nog steeds met de 1e DFL, landde hij in augustus 1944 in de Provence en nam hij deel aan alle campagnes van zijn eenheid: Rhône-vallei, Vogezen, Elzas en het Authion-massief (Alpes-Maritimes).

In mei 1945, tijdens de Slag om de Alpen, leidde hij perfect de geavanceerde chirurgische tak van Sospel. In omstandigheden die moeilijk en gevaarlijk werden door de grote toestroom van gewonden en het bombardement van de ambulance door vijandelijke artillerie, werkte het dag en nacht met ernstige eerstehulpverwondingen en redde zo vele mensenlevens.

Na de oorlog verhuisde de dokter die het bevel voerde over Coupigny naar Congo en werd hij CEO van de Clinique-Océan de Pointe Noire.

Als reserve-luitenant-kolonel-dokter was hij tussen 1948 en 1956 ook senator voor Midden-Congo.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
4 juli 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto