TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cournarie, Pierre

Geboortedatum:
26 augustus 1895 (Terrasson, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
29 september 1968 (La Bachellerie, Frankrijk)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Hij deed al zijn studies in Parijs en toen in augustus 1914 de oorlog werd verklaard, tekende hij een vrijwillige verbintenis. Hij vocht in de cavalerie, in het 16e Dragoon-regiment en vervolgens in het 70e bataljon van jagers à pied in Frankrijk en Italië.

Hoewel hij tweemaal gewond en vergast was, op 30 december 1917 in Monte Tamba in Italië, eerst daarna in Esigny-le-Petit op 8 oktober 1918, houder van twee citaten, vroeg hij in 1919 om in Cilicië te dienen, waar hij opnieuw zeer serieus was. gewond.

Gedemobiliseerd in mei 1920 met de rang van reserve tweede luitenant, was hij bestemd voor de carrière van beheerder van de koloniën.

Hij ging naar de Koloniale School in 1921 en studeerde daar af als studentadministrateur in 1922. Toegewezen aan Kameroen, een gebied waar hij verschillende verblijven maakte, voornamelijk in commandoposten, behalve een paar maanden toen hij als stafchef van Gouverneur Marchand.

Als administrateur van de 2e klas bekleedde hij in juli 1927 de functie van hoofd van de onderafdeling van Bafia, nog steeds in Kameroen.

In 1928 werd Pierre Cournarie plaatsvervangend hoofd van het kiesdistrict Yaoundé, vervolgens hoofd van het kiesdistrict Ebolowa en tenslotte, van 1930 tot 1933, hoofd van het kiesdistrict Yaoundé.

Hoofd van de Regio Logone van januari 1935 tot maart 1938, ondertussen werd hij benoemd tot hoofdadministrateur.

In juni 1940 was hij in residentie in Maroua, waar hij het bevel voerde over de zeer belangrijke regio Noord-Kameroen, aan het hoofd waarvan hij sinds januari 1939 was geplaatst. Vanaf de eerste dag weigerde hij een nederlaag te aanvaarden die voor hem, een officier van 1914-1918, lijkt te onevenredig om acceptabel te zijn en hij maakt zich, samen met gouverneur-generaal Félix Eboué, toen gouverneur van het grondgebied van Tsjaad, zorgen over de middelen om de strijd voort te zetten.

Heel natuurlijk verzamelde hij op 27 augustus 1940 generaal de Gaulle en Free France en sleepte hij alle Europeanen en Afrikaanse bevolkingsgroepen van Noord-Kameroen achter zich aan.

Maar in september riep generaal De Gaulle hem naar Douala om samen met kolonel Leclerc de belangrijke functies van secretaris-generaal van het gebied te vervullen.

Toen Leclerc in november 1940 Kameroen verliet om het bevel over de troepen in Tsjaad op zich te nemen, verving hij hem als gouverneur en hoge commissaris. In deze hoge positie houdt hij zich voornamelijk bezig met het volledig ter beschikking stellen van het grondgebied van Kameroen, het spelen van een kapitaalactie in de achterhoede van Afrika, ter ondersteuning van de eenheden die beetje bij beetje worden gevormd en die ten strijde trekken.

In juli 1943 benoemde generaal de Gaulle Pierre Cournarie tot gouverneur-generaal en hoge commissaris in Frans West-Afrika ter vervanging van gouverneur-generaal Boisson.

Hij bleef tot 1946 in Dakar en keerde uiteindelijk terug naar Frankrijk na acht jaar in het buitenland te hebben doorgebracht.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Compagnon
Toegekend op:
19 oktober 1944
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto